Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Μιλήστε με ειλικρίνεια στα παιδιά σας για τα οικονομικά σας προβλήματα.



Πολλές είναι οι καταστάσεις που πυροδοτούν το μεγάλο δίλημμα «να το πω στο παιδί μου ή όχι;». Πόσο μάλλον στις μέρες μας όπου τα οικονομικά, ψυχολογικά και υπαρξιακά αδιέξοδα ανθούν.
Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν τον δρόμο της αποφυγής, της απόκρυψης της αλήθειας από το παιδί. Ενεργοποιείται έτσι ο αμυντικός μηχανισμός της «άρνησης» απέναντι στο πρόβλημα, ο οποίος όχι μόνο μεταμορφώνεται σε μια ψευδή εικόνα απέναντι στο παιδί ότι «όλα βαίνουν καλώς», αλλά λειτουργεί επιβαρυντικά και στον γονιό, διαστρεβλώνοντας
τελικά την δική του αντίληψη της πραγματικότητας.

Η προσδοκία ότι η απόκρυψη της αλήθειας από το παιδί έχει μαγικές ιδιότητες, είναι απατηλή. Δρα ανακουφιστικά στο εδώ και τώρα με την συλλογιστική ότι «η σιωπή είναι σοφότερη από τις λέξεις», αλλά μακροπρόθεσμα επιβαρύνει τον ψυχισμό του παιδιού, αφού αυτό ναι μεν βιώνει την πραγματικότητα ωστόσο γίνεται δέκτης συγχυτικών μηνυμάτων που το αποδιοργανώνουν και το καθιστούν δύσπιστο.

Το κάθε παιδί κατανοεί και ενεργεί. Οφείλετε ως γονείς να ενισχύσετε την παιδική αυτή δύναμη και όχι να την ευνουχίσετε. Μιλήστε όμως στην γλώσσα των παιδιών σας, με τρόπο όπου η ηλικία τους θα τους επιτρέψει να καταλάβουν χωρίς να φοβηθούν.

Η συγκάλυψη όχι μόνο δεν ωφελεί την ψυχική υγεία του παιδιού αλλά χτίζει μία ενήλικη προσωπικότητα φοβική, δύσπιστη, αμυντική και φυγόπονη. Να είστε συνεπείς στη στάση και τον λόγο σας δίχως να δίνετε διπλά και αντιφατικά μηνύματα στα παιδιά σας, σε εποχές δε όπου το μόνο που μας μένει η αξία της αλήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου