Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Πρωθυπουργός Γαλλίας: Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ. Αρνούμαι!



Δυναμική υπέρ της παραμονής της Ελάδας στην ευρωζώνη ήταν η σημερινή παρέμβαση του Γάλλου Πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ο οποίος από το βήμα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ουσιαστικά “απαγόρευσε» το  Grexit. «Ο,τι αποδυναμώνει την Ελλάδα, μας αποδυναμώνει όλους συλλογικά. Εμείς, η Γαλλία, θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό», είπε ο Βαλς προσθέτοντας ότι «η αποδοχή μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ομολογία αδυναμίας και
αντίθετη στις δεσμεύσεις μας».
«Αρνούμαι», τόνισε ο Γάλλος Πρωθυπουργός. Απαντώντας στο κόμμα του Σαρκοζί το κατηγόρησε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την ελληνική κρίση για να πλήξει τον Ολάντ και σημείωσε ότι ήρεμη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν υπάρχει. Για τον Βαλς, «είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια βιώσιμη πορεία του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια», υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει τον εαυτό της».
Επισήμανε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι «γεωπολιτικό διακύβευμα υψίστης σημασίας» και τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε φρικτές συνέπειες για τον ελληνικό λαό.
Παράλληλα ο  γάλλος πρωθυπουργός έκρινε θετικές και ισορροπημένες τις νέες προτάσεις της ελληνικές κυβέρνησης και τις χαρακτήρισε «απόδειξη μιας αληθινής βούλησης να υπάρξει πρόοδος και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις». Τόνισε ακόμη ότι  είναι  «ένα σημαντικό βήμα που επιτρέπει να γίνει διάλογος».
Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα συμπαράστασης και φιλίας προς την Ελλάδα γράφοντας και στα ελληνικά:
«Στον ελληνικό λαό, λέω: Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη», έγραψε ο κ. Βαλς.   Νωρίτερα, ο κ. Βαλς είχε τουιτάρει κι άλλα μηνύματα με θέμα την Ελλάδα: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. Για τον ελληνικό λαό, για εμάς και για την ευρωπαϊκό οικοδόμημα», «Μια συμφωνία είναι επείγουσα: έχουμε ακόμη λίγο χρόνο μπροστά μας», και «Η Γαλλία κινητοποιείται μέχρι το τέλος για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου