Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: «Προέχει η θετική έκβαση στην διαπραγμάτευση»



Για μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους παραπέμπει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας το «ξεκαθάρισμα» του ενδοκυβερνητικού τοπίου μετά τις διαφοροποιήσεις υπουργών, βουλευτών και της Προέδρου της Βουλής κατά την ονομαστική ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση που ζήτησε προκειμένου να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση.

Σε γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού που μοιράστηκε στις 5.00 τα ξημερώματα αναφέρεται ότι: «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στην διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους».

Η τελευταία φράση αφορά το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον ο κ. Τσίπρας μετά τις αμφισβητήσεις που διατυπώθηκαν από σειρά βουλευτών του με ηχηρότερες εκείνες των κυβερνητικών στελεχών Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη και της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και των βουλευτών που επέλεξαν επίσης το «παρών», όπως και οι προαναφερθέντες και συγκεκριμένα η Στ. Λεουτσάκος, ο Κ. Λαπαβίτσας, ο Ι. Σταθάς, η Αγλαία Κυρίτση και ο Αθ. Σκούμας. Το ίδιο ισχύει και για τα «όχι» που καταγράφηκαν στην ψηφοφορία από τις Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα, ενώ ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός συνιστά και η διαφοροποίηση δια της απουσίας των βουλευτών Ραχήλ Μακρή, Δ. Κοδέλα, Ελένης Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου, Ελένης Αυλωνίτου, Β. Κυριακάκη, ενώ ξεχωριστό θέμα συνιστά η περίπτωση του Γ. Βαρουφάκη ο οποίος είχε ενημερώσει ότι θα απουσιάζει στέλνοντας μάλιστα και σχετική επιστολή με την οποία έκανε γνωστό ότι ψηφίζει θετικά στο νομοσχέδιο και ότι η απουσία του οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους.

Το κλίμα ήταν βαρύ από νωρίς καθώς οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους της Βουλής αποτύπωναν μια ασάφεια ως προς τις προθέσεις κάποιων βουλευτών. Το «παρών» της κυρίας Κωνσταντοπούλου που ανακοίνωσε η ίδια κατά την ομιλία της και οι φόβοι ότι θα υπάρξουν και άλλες διαρροές προκάλεσαν την παρέμβαση του κ. Τσίπρα ο οποίος πήρε τον λόγο και είπε ότι η ψήφος για την εξουσιοδότηση που ζητεί ο ίδιος «αποτελεί την ελάχιστη εμπιστοσύνη απέναντι στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Οικονομικών και όλη την κυβέρνηση». «Όλες και όλοι μας καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί», είπε απευθυνόμενος εμμέσως στους βουλευτές που σκόπευαν να διαφοροποιηθούν χωρίς ωστόσο να βρει η παραίνεσή του ευήκοα ώτα, όπως προέκυψε εκ του αποτελέσματος (2 «όχι», 8 «παρών» και 7 απόντες). Παρά ταύτα θέμα δεδηλωμένης δεν τίθεται, αν και οι διαρροές συνιστούν μείζον πολιτικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό. Μάλιστα αν προστεθούν στους παραπάνω και οι 15 βουλευτές που ψήφισαν «ναι» αλλά σε κείμενο που διένειμαν (και μάλιστα ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Πετράκος) αμέσως μετά την ψηφοφορία ουσιαστικά προειδοποιούν ότι συμφωνία που θα περιέχει «εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης» δεν θα την ψηφίσουν όταν θα έρθει στην Βουλή, τότε μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει για τον κ. Τσίπρα είναι μεγάλο. Πάντως ο ίδιος δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μέτρα κατά των «διαφωνούντων» πριν την επίτευξη συμφωνίας, όπως προκύπτει από την γραπτή δήλωσή του, αν και το πρόβλημα υφίσταται. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας «όταν οι υπουργοί διαφωνούν και μάλιστα δια της ψήφου τους αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά προβληματικό», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «το ίδιο ισχύει και για την Πρόεδρο της Βουλής παρά την θεσμική ιδιότητα που έχει, ενώ για τους βουλευτές είναι θέμα της Κ.Ο.». Ερωτηθείς πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης αν τίθεται θέμα δεδηλωμένης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ενώ ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και συνταγματολόγος Αν. Λοβέρδος εξέφρασε την άποψη ότι «η δεδηλωμένη δεν χάθηκε τυπικά, αλλά δεν τεκμαίρεται ότι υπάρχει». Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον της πρόκλησης σημαντικών πρωτοβουλιών στην κυβέρνηση και το κόμμα του.

Τι λέει το Μαξίμου

Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης, υπογράμμιζαν το πρωί του Σαββάτου κυβερνητικές πηγές. Σημείωναν επίσης ότι όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι ίδιες ανέφεραν ότι αρμόδιο όργανο να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
tovima.gr

5 σχόλια:

  1. Ο άνθρωπος που δεν ήθελε να γίνει παπαδήμος (αλλά τα κατάφερε)


    Ο πρωθυπουργός αλέξης παπαδήμος, μετά τη συντριπτική πλειοψηφία του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα που πήρε 61%, αναγκάστηκε να έρθει σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία με τους δανειστές.

    Τα πράγματα ξεκαθάρισαν και μάθαμε την βασική πηγή της διπολικότητας που χαρακτηρίζει σχεδόν τους πάντες αυτές τις τελευταίες βδομάδες. Την κυβέρνηση. Διότι ρητορικά βρισκόταν στον ένα πόλο, όταν πρακτικά είχε στρογγυλοκάτσει στον άλλο. Η χθεσινή ψηφοφορία στη βουλή ήταν οι μάσκες που -και επίσημα πια- έπεσαν.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί…

    Ο τσίπρας και οι ρεαλιστές στους οποίους ανήκει, επέστρεψαν πολιτικά στην τρίτη 23 Ιούνη, όταν και πάλι προσπαθούσαν να μας πείσουν για το καλό και αναγκαίο μνημόνιο.

    Πρακτικά συμπεριφέρθηκαν στο δημοψήφισμα ως να μην έλαβε ποτέ χώρα, κάτι που φάνηκε ήδη από τη δευτέρα μετά το δημοψήφισμα με τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών. Δυστυχώς για τον τσίπρα το αποτέλεσμα δεν ήταν ΝΑΙ, έτσι να τον “αναγκάσει” ο λαός. Κι έτσι αναγκάστηκε να ξεβρακωθεί πολιτικά μόνος του. Τα υπόλοιπα που ακούμε είναι ένας σκέτος θόρυβος από τα αριστερά του γκεσέμια που προσπαθούν να σπινάρουν την απόφαση.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ δεν θα γίνω παπαδήμος

    Ας εξετάσουμε γιατι ο τσίπρας είναι παπαδήμος. Ο παπαδήμος ήταν ένας πρωθυπουργός ειδικού σκοπού, που στόχο είχε να εκτελέσει τις εντολές των δανειστών. Η μόνη απόφαση με την προσωπική του βούλα ήταν η κατάργηση του φόρου στα ακριβά αυτοκίνητα, απόφαση που πήρε μάλιστα λίγο πριν προκηρύξει εκλογές, τον απρίλη του 2012.

    Ο τσίπρας από εχθές το βράδυ είναι ακριβώς το ίδιο. Δήλωσε πριν την ψηφοφορία πως αν χάσει τη δεδηλωμένη θα παραιτηθεί (δεύτερη φορά που μας απειλεί σε 2 βδομάδες). Χάνει ξεκάθαρα τη δεδηλωμένη και παρόλαυτα “σοκ και δέος” δεν παραιτείται. Πρώτα θα εκτελέσει τις εντολές των δανειστών, θα φέρει το αποτέλεσμα της “διαπραγμάτευσης” στην ελλάδα και μετά θα κάνει αυτό που τον βολεύει περισσότερο για να κρατηθεί στην εξουσία.
    Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο γκεσεμιών των δανειστών, ήταν πως ο παπαδήμος δεν ήλπιζε πραγματικά να έχει πολιτική καριέρα μετά τις εκλογές. Για την ακρίβεια το ήλπιζαν οι φίλοι του (αυτούς για τους οποίους κατέβασε το φόρο ντε). Αλλά όχι κανείς άλλος πέρα από εκεί.

    Οι φίλοι του τσίπρα από την άλλη, αυτή τη στιγμή νομίζουν ότι έχει πιάσει τον πάπα από τα αρχίδια. Θεωρούν το 61% του δημοψηφίσματος δικό τους και ταυτόχρονα έχουν γίνει οι καλύτεροι υπερασπιστές των μνημονιακών δυνάμεων στην ελλάδα. Φυσικά αυτή η χαρά θα είναι σύντομη, αλλά τώρα μπορούν να περιφέρονται σαν παγώνια μέσα στις αίθουσες συνεδριάσεων (διότι υποψιάζομαι ότι θα αρχίσουν να εμφανίζονται όλο και λιγότερο στο δρόμο).


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας ζήσουμε κι εμείς κάποιες μικρές χαρές* μέσα σ’ αυτήν την αγωνία.
    Μέχρι το επόμενο επεισόδιο, τουλάχιστον.
    * Την επιτάχυνση της αποδόμησης των σούργελων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν, λαμόγια πτωχεύσαμε κι ευτυχώς που υπάρχει η ΕΕ να μας δανείζει ακόμα αλλιώς θα τρώγαμε ο ένας τον άλλο. Οπότε όλοι όσοι ψήφισαν όχι ας κάτσουν τώρα ανακούρκουδα κι ας ρουφήξουν τ’ αυγό τους. Σφαξε τόμσεν! Σφάξε. 500 ευρώ σύνταξη και πολλά τους είναι τα λαμόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή