Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Κατάρρευση της τιμής στο επιτραπέζιο.Ανεβαίνει το συμπύρινο.



Πορείες αντίθετες ακολουθούν οι τιμές των επιτραπέζιων και των συμπύρηναν ροδακίνων, με τις πρώτες να βρίσκονται σε επίπεδο κατάρρευσης, για δεύτερη χρονιά, ενώ οι δεύτερες είναι αυξημένες και, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών το καλοκαίρι, να εγγυώνται ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς συμπύρηνων.Το επιτραπέζιο ροδάκινο γνωρίζει μία ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά και "ευτυχώς", οι πολλές βροχοπτώσεις της άνοιξης μείωσαν την παραγωγή, διαφορετική οι τιμές θα ήταν ακόμη χαμηλότερες, όταν ήδη το δυναμικό αυτό προϊόν της βόρειας Ελλάδας έχει χάσει το 1/3 της αξίας του στην αγορά,
πέφτοντας από τα 0,35 ευρώ/κιλό, προ τριετίας, στα 0,20 ευρώ/κιλό φέτος.

Ο καιρός λοιπόν, με τις παραξενιές του, έβαλε ένα "στοπ" στη μεγαλύτερη κατρακύλα των τιμών - αρκεί οι καλλιεργητές που επλήγησαν να αποζημιωθούν- όπως είπε  o κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας.

Για την κατάρρευση των τιμών ευθύνεται το ρωσικό εμπάργκο, εν μέρει, αλλά κύρια αιτία είναι η αυξημένη παραγωγή στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που συνέβη και πέρυσι. Άλλωστε η ελληνική παραγωγή αντιστοιχεί στο 10% της ευρωπαϊκής στο ροδάκινο.

Ευτυχώς όμως και σε αυτή την περίπτωση, έρχεται αρωγός η Ευρωπαϊκή Ένωση, που φέτος, βάσει προσχεδίου απόφασης, θα χρηματοδοτήσει τη δωρεάν διανομή 20.900 τόνων ροδακίνου σε ιδρύματα, προς 0,27 ευρώ/ κιλό , δηλαδή πολύ πάνω από την τιμή της αγοράς. Να σημειωθεί ότι πέρυσι, με τον ίδιο τρόπο, είχαν διανεμηθεί μόλις περί τις 4.000 τόνοι.

Το θέμα της πολύ χαμηλής τιμής, πλήττει περί τις 20.000 αγροτικά νοικοκυριά τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης και Λάρισας.

"Οι παραγωγοί πλέον, στις νέες φυτεύσεις, στρέφονται στο συμπύρηνο ροδάκινο. Ένας λόγος είναι η τιμή, άλλος είναι ότι το κόστος παραγωγής του είναι μικρότερο καθώς το επιτραπέζιο θέλει περισσότερη φροντίδα και δίνει μικρότερες ποσότητες στο στρέμμα", εξήγησε ο κ. Γιαννακάκης.

Όμως η Κοινοπραξία, έχει αποφασίσει να στηρίξει πλέον και εξαγωγικά τους παραγωγούς και όχι μόνο με υπηρεσίες. Έτσι, δημιουργήθηκε Εμπορικό Τμήμα, προσλήφθηκε διευθυντής, ενοικιάσθηκαν και νέοι χώροι στη Βέροια ενώ στο επόμενο διάστημα θα ανεβεί στο internet το site της οργάνωσης.

Παρότι για το επιτραπέζιο η φετινή είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά, για το συμπύρηνο ροδάκινο που διατίθεται στη βιομηχανία, η σαιζόν είναι καλή από απόψεως τιμών.

Όπως δήλωσε o πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου, η παραγωγή συμπύρηνων ( σε εξέλιξη η συγκομιδή από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου ) θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι και υπολογίζεται να είναι ίσως και κάτω από τις 360.000 τόνους, όταν το 2014 η παραγωγή των συμπύρηνων ήταν στις 425.000 τόνους.

Επιπλέον, ο ξηρός καιρός του καλοκαιριού δίνει καλύτερης ποιότητας καρπό, το οποίο σημαίνει ότι μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα γίνει κομπόστα και μικρότερο θα πάει για χυμοποίηση. Πέραν αυτών, τα αποθέματα κομπόστας, στις 65.000 tn, είναι διαχειρίσιμα και δεν δημιουργούν πιέσεις στις τιμές.

Έτσι, η πρώτη ποιότητα των συμπύρηνων παραλαμβάνεται προς 0,28 ευρώ/ κιλό, ενώ τα ροδάκινα για χυμό, πληρώνονται προς 0,14 ευρώ/ κιλό.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την τραπεζική αργία, ο κ. Αποστόλου είπε ότι οι εταιρείες, μέχρι σήμερα, δεν αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα επειδή είχαν προετοιμαστεί για την έναρξη της σαιζόν (π.χ. με υλικά συσκευασίας), αλλά στο εξής οπωσδήποτε προκύπτουν δυσκολίες με την πληρωμή των καλλιεργητών κυρίως.
Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στην παραγωγή βερυκόκου, που ήταν φέτος μειωμένη. Η συγκομιδή στο βερύκοκο έχει ολοκληρωθεί , "η αγορά δεν ήταν ζωηρή" και, μεταποιήθηκαν περί τις 20.000 τόνοι.

1 σχόλιο: