Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ο Χρήστος Σμίας για την απόφασή του να ψηφίσει το 3ο μνημόνιο



Κατά τη γνώμη μου, χθες δεν ψηφίσαμε για την νέα δανειακή σύμβαση, αλλά για το αν θα αφήναμε τον λαό - ιδιαίτερα τα πιο φτωχά στρώματα - σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της οποίας τα αποτελέσματα τα ξέρουμε όλοι. Θα ήταν σαν να επιβραβεύαμε όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και να μηδενίζαμε τις όποιες μικροκαταθέσεις των ανθρώπων του μόχθου που τις κράτησαν - με δικιά μας μάλιστα προτροπή - στην πατρίδα μας. Για να μη μιλήσω για τα εκρηκτικά προβλήματα μιας κοινωνίας χωρίς χρήμα, χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, με τεράστια έκρηξη της ανεργίας.


Αν νομίζει κάποιος πως έπρεπε να φθάσουμε εκεί διαφωνώ ριζικά και πιστεύω πως δεν με εξέλεξε ο λαός για να τον οδηγήσω εκεί άσχετα με το αν ήταν δική μας ευθύνη η όχι. Μετά θα φερόμασταν στον πρωθυπουργό της χώρας σαν να πρόδωσε το λαό, ενώ ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στη μάχη αυτού του εξαμήνου ώστε το Ελληνικό ζήτημα να έρθει στην κορυφή της παγκόσμιας επικαιρότητας δημιουργώντας ρωγμές στο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο και σπάζοντας την βιτρίνα της επίπλαστης δημοκρατίας του.
Η ρωγμή αυτή κατά τη γνώμη μου είναι το πρώτο στάδιο της σταδιακής αποδιάρθρωσης των πολιτικών αυτών και θα αποτελέσει τoν καταλύτη των εξελίξεων προς αυτή τη κατεύθυνση. Είναι τουλάχιστο αστείες για μένα δηλώσεις του τύπου σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε τον αγώνα του πρωθυπουργού, στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά δε ψηφίζουμε τα μέτρα που αναγκάσθηκε να φέρει. Και ας μου εξηγήσει κάποιος πως αντιλαμβάνεσαι την λαϊκή εντολή του δημοψηφίσματος με 61,3% όχι, και ταυτόχρονα έκδηλη την επιθυμία παραμονής στο ευρώ. Σαν ψήφο ρήξης και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, ή μιας όσο γίνεται καλύτερης διαπραγμάτευσης;

Δεν είμαι ανόητος, ούτε αριβίστας, για να ισχυριστώ ότι αυτό που πέτυχε ο πρωθυπουργός ήταν μια καλή συμφωνία. Ούτε καν έντιμο συμβιβασμό δεν το λέω. Αλλά ήταν αυτό που μπόρεσε να αποσπάσει μέσα σε συνθήκες πρωτοφανών πιέσεων και με τον κίνδυνο να οδηγήσει αυτός το λαό στη χρεοκοπία που άλλοι με τις πολιτικές τους είχαν προετοιμάσει. Θα ήταν όμως μέγιστη πράξη αποφυγής ευθύνης - για τη διάσωση του προσωπικού μου γοήτρου αλλά και τη περιφρούρηση των ιδεωδών της αριστεράς - να εγκαταλείψω το καράβι τη στιγμή της μεγάλης φουρτούνας. Θα μείνω στο καράβι όσο καιρό αντιλαμβάνομαι ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος και πιστός στη λαϊκή εντολή που για μένα λέει: Μείνε στη θέση σου και πάλεψε όσο μπορείς για να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες των κοινωνικών τάξεων που έχουν πληγεί περισσότερο και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Μη μας εγκαταλείπεις στα δύσκολα. Τα εύκολα μπορεί να τα χειρισθεί ο καθένας. Αν πεισθώ πάλι ότι δεν μπορώ να φανώ χρήσιμος ο δρόμος για το σπίτι μου είναι γνωστός και δεν έχω προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες.

9 σχόλια:

  1. Απορία: Ο τίτλος που έχετε βάλει είναι δήλωση του βουλευτή Σμία Χρήστου ή είναι δικό σας σχόλιο προς δημιουργία εντυπώσεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είμαι ανόητος, ούτε αριβίστας...Ποιος το λέει αυτό; Γιατί εγώ ξέρω δεκάδες που πιστεύουν το αντίθετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με περισσή υποκρισία ο θίασος καταψηφίζει αλλά στηρίζει, ένα μόνο πράγμα δεν κάνει, να προτείνει το ελάχιστο εναλλακτικό μέτρο ή να σχεδιάσει με σαφήνεια μια εναλλακτική πορεία. Παίζουν με τις φρούδες ελπίδες των απελπισμένων, υποδαυλίζουν τη τυφλή αντιευρωπαϊκή οργή των φανατισμένων, υποθάλπουν την ατιμωρησία της Χ.Α. αλλά η προχειρότητά τους, η αμάθειά τους, η τεμπελιά τους, το πάθος για προσωπική καλοπέραση που δεν έκανε ούτε έναν τους να φιλοτιμηθεί να ζητήσει περικοπή των βουλευτικών απολαβών, δεν κρύβονται. Έφεραν τη χώρα, μέσα από την πεντάμηνη παρανοϊκή άρνηση διακυβέρνησης με τη χαριστική βολή της ιλαροτραγωδίας του «δημοψηφίσματος» που η απάντησή του διαβάστηκε ανάποδα, στο χείλος της Αβύσσου. Κακά προαισθήματα διακατέχουν κάθε λογικό άνθρωπο. Το πιο άχρηστο, παρανοϊκό και ιδεοληπτικό κομμάτι του πολιτικού κόσμου κυβερνάει αυτή τη στιγμή τη χώρα. Μόνο η απόγνωση κάνει κάποιους να ελπίζουν στον αρχηγό τους που τον θέλουν εν δυνάμει διαφορετικό από τους άλλους, ή έστω ικανό να γίνει από έφηβος άντρας σε μια νύχτα. Ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, αλλά δεν υπάρχει τώρα και άλλη ελπίδα. Ήδη ο λογαριασμός είναι ασήκωτα βαρύς, η ΕΕ έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, αν ο τρώσας δεν ιάσεται τότε η τραγωδία θα κορυφωθεί και ο από μηχανής θεός δεν θα έρχεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Δεν παραδίδουμε τις έδρες» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ένας εκ των 39 που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας.

    Μιλώντας στο Mega, ο κ. Πετράκος που ψήφισε «όχι», είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι υποχρεωμένος στις επόμενες εκλογές να βάλει στη λίστα όλους τους εκλεγμένους σήμερα βουλευτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιγο χλωμο το βλεπω να τους βαζει στην λιστα.Τοτε γιατι να κανει τις εκλογες.

      Διαγραφή

  5. Μας κοστίζει λίγο παραπάνω,αλλά έχουμε την 1η!!!! Κυβέρνηση παγκοσμίως που είναι ταυτόχρονα και Αντιπολίτευση!
    Αυτό ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν το κατάφερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσλήψεις στο «παρά πέντε» από Βαλαβάνη-Λαφαζάνη

    Η υπουργός φρόντισε να κάνει τουλάχιστον έναν «αποχαιρετιστήριο» διορισμό
    Σχεδόν ταυτόχρονα με την επίδοση της επιστολής της στον πρωθυπουργό, δια της οποίας γνωστοποιούσε την διαφωνία της με την συμφωνία, καθώς και την απόφασή της να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, η κα Νάντια Βαλαβάνη φρόντισε να κάνει τουλάχιστον έναν «αποχαιρετιστήριο» διορισμό. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 13 Ιουλίου, η, πρώην πλέον, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, εξέδωσε υπουργική απόφαση σχετικά με την αντικατάσταση του προέδρου της Εταιρίας Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας (ΕΒΕΤΑΜ A.E.), κ. Θωμά Παπαλιάγκα

    Το παράδοξο στην συγκεκριμένη ενέργεια της κας Βαλαβάνη, είναι ότι καρατόμησε μόνο τον πρόεδρο και όχι, ως είθισται, το υπόλοιπο Δ.Σ. Τυπικά, ο κ. Παπαλιάγκας δεν είχε διανύσει παρά μόνο ένα 18μηνο από το σύνολο της 5ετους του θητείας ως επικεφαλής της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. Πιθανώς όμως, το γεγονός ότι είχε τοποθετηθεί δημόσια απερίφραστα υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ή, ίσως, το ότι είναι γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, να τον οδήγησε τελικά στην πρόωρη έξοδο. Περιττό, δε, να σημειωθεί, ότι ο αντικαταστάτης του κ. Παπαλιάγκα πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ωστόσο, εκτός της κας Βαλαβάνη ήταν και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης που εξακολούθησε να διορίζει ειδικούς συμβούλους κ.α. στο υπουργείο του, παρά την μεγαλόφωνη διαφοροποίησή του από την πρωθυπουργική πολιτική σε σχέση με τη συμφωνία. Και μολονότι ο κ. Λαφαζάνης δήλωνε πως διαφωνεί αλλά ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί, δεν σταμάτησε να μεριμνά με ακατάβλητο ζήλο για τη στελέχωση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα κατάλληλα πρόσωπα. Εξάλλου, η «απο-πολιτικοποίηση» του κρατικού μηχανισμού είναι απαίτηση των δανειστών, οπότε, κάθε αντίθετη ενέργεια μπορεί να επικαλείται μια κάποιου είδους αντίσταση «στα μνημόνια».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλ κ. Σμία, όταν εσείς και ο κ. Τσίπρας, λέγατε προεκλογικά ότι θα σκίσετε τα μνημόνια, ότι θα τα καταργήσετε με έναν νόμο σε ένα άρθρο και ότι οι αγορές θα χορεύουν στον ρυθμό σας, είτε λέγατε ψέμματα συνειδητά γιατί ξέρατε ότι μέσα στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει άλλος τρόπος, είτε είχατε άγνοια. Και στις δύο περιπτώσεις είστε λίαν επιεικώς επικύνδινοι για τον λαό και τα συμφέροντά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενας βουλευτής δύο πράγματα δεν μπορεί να παραδώσει:
    την έδρα του και μαθήματα ηθικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή