Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Επανακατάθεση ερώτησης για προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης στην Π.Ε. Πέλλας



Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας με αρ. πρωτ. 3113/02.06.2015, σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης στην Π.Ε. Πέλλας, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.
Η ερώτηση μας είναι η παρακάτω:

Προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης, εξαιτίας της απαξίωσης του από την διαχρονικά ακολουθούμενη πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, που συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολιτική, συστηματικής υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών Υγείας, προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος της υγείας.
Παρά το γεγονός του μεγάλου φόρτου εργασίας και του αριθμού των κατοίκων της περιοχής που καλείται να εξυπηρετήσει το Κ.Υ., παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση του. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, οδηγούν τη λειτουργία του σε οριακή κατάσταση.
 Χαρακτηριστικές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες όπως παιδιάτρου, οδοντιάτρου, ακτινολόγου, μικροβιολόγου, γυναικολόγου, χειρουργού, φαρμακοποιού, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες του λαού της περιοχής σε υπηρεσίες υγείας, που μένουν ακάλυπτες. Παράλληλα αναγκαίος κρίνεται ο διορισμός δύο νοσηλευτών ώστε να μην μένουν ακάλυπτα ιατρεία.
Επιπλέον προβλήματα εντοπίζονται και στην έγκαιρη μεταφορά και διακομιδή ασθενών που προϋποθέτει την συνεχή παρουσία και ετοιμότητα κατάλληλα επανδρωμένου ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Όμως το υπάρχον ασθενοφόρο παρουσιάζει πολλά τεχνικά προβλήματα και υπάρχει κίνδυνος ακινητοποίησης του κατά τη διακομιδή περιστατικού, με τραγικές ενδεχομένως συνέπειες για τον ασθενή. Οι οδηγοί-τραυματιοφορείς ασθενοφόρων δεν επαρκούν για την 24ωρη κάλυψη του ΚΥ, καθώς είναι μόνο δύο. 
Επιπρόσθετα τα δύο τελευταία χρόνια το Κ.Υ. στερείται διοικητικών υπαλλήλων αφού οι εργαζόμενοι με οργανική θέση διοικητικού υπάλληλου στο Κ.Υ., έχουν μετακινηθεί στα Νοσοκομεία Γιαννιτσών της ΠΕ Πέλλας και «Άγιος Παύλος» της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Όμως η υπαγωγή του Κ.Υ. στην Υγειονομική Περιφέ­ρεια αύξησε τις ανάγκες διοικητικής υποστήριξης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ. να αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν διοικητικές αρμοδιότητες σε βάρος του ιατρικού και νοσηλευτικού τους έργου.
Παράλληλα, ήδη από τον Νοέμβρη του 2014 το Κ.Υ. δεν διαθέτει μόνιμη καθαρίστρια. Η καθαριότητα εναπόκειται στις υπηρεσίες ενός υπαλλήλου του ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών που προσφέρει τις υπηρεσίες του για μία  μόνον ώρα την ημέρα και μάλιστα από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τις υπόλοιπες μέρες (Σάββατο και Κυριακή) το Κ.Υ. μένει ακάλυπτο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μέγεθος του κτιρίου (1.000 τ.μ.) καθιστούν πρακτικά αδύνατη την κάλυψη των αναγκών καθημερινής καθαριότητας του Κ.Υ. Και σε αυτή την περίπτωση οι ίδιοι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν να αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση.
Τέλος το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης καλύπτεται από δύο μόνον υπαλλήλους με αντίστοιχη ειδικότητα. Το αποτέλεσμα είναι, νοσηλευτές, κοινωνική λειτουργός, μαίες και επισκέπτριες υγεία, να επιστρατεύονται, αφήνοντας τη θέση τους και να εκτελούν εκ περιτροπής χρέη τηλεφωνητή ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα της τηλεφωνικής πρόσβασης των ασθενών με το ΚΥ.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
·        Την κάλυψη του Κ.Υ. Κρύας Βρύσης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κατοίκων των περιοχών που καλύπτει
·        Την χρηματοδότηση του Κ.Υ. Κρύας Βρύσης, από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών του σε υλικά και φάρμακα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου