Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Πρωτοποριακές οφθαλμικές σταγόνες θεραπεύουν τον καταρράκτη



Ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από καταρράκτη στα μάτια δίνει μια νέα επιστημονική μελέτη, που κατάφερε να θεραπεύσει την πάθηση σε πειραματόζωα με πρωτοποριακές οφθαλμικές σταγόνες, χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Το επίτευγμα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου σε μορφή κολλυρίου, το οποίο θα θεραπεύει ή και θα προλαμβάνει τον καταρράκτη, καθιστώντας έτσι περιττή τη χειρουργική αφαίρεσή του με συμβατική μέθοδο ή με λέιζερ.
Ο καταρράκτης σχηματίζεται, όταν θολώνουν οι φακοί των ματιών, κάτι που συμβαίνει
συχνά εξαιτίας της συγκόλλησης των ειδικών πρωτεϊνών (των κρυσταλλινών) που δημιουργούν τους φακούς. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση διεθνώς, από την οποία πάσχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο Κανγκ Ζανγκ και τη μοριακή βιολόγο Λινγκ Ζάο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο εστίασαν τις προσπάθειές τους στο να βρουν ένα τρόπο να αποφεύγεται η συγκόλληση των πρωτεϊνών των φακών, η οποία προκαλεί τη θόλωση των τελευταίων. Ανακάλυψαν, λοιπόν, μια ουσία, τη λανοστερόλη, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία του καταρράκτη.
Δοκίμασαν σταγόνες, που περιέχουν λανοστερόλη, σε κουνέλια και γέρικα σκυλιά με καταρράκτη λόγω ηλικίας.
Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση στα μάτια των ζώων, καθώς οι φακοί τους έγιναν πιο διαυγείς και η «κουρτίνα» του καταρράκτη μειώθηκε σε μέγεθος. Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστος ο βιολογικός μηχανισμός που επιτρέπει αυτή τη βελτίωση.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για μια νέου τύπου μη επεμβατική αντιμετώπιση του καταρράκτη, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν νέες μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους.
Σημειώνεται ότι λόγω της σταδιακής γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, μέσα στην επόμενη εικοσαετία αναμένεται να διπλασιασθεί ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων για τη θεραπεία και μερικές φορές για την πλήρη αφαίρεση των δυσλειτουργικών φακών, που προς το παρόν αποτελεί την μοναδική θεραπεία της νόσου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature«.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου