Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Καπαρώνουν από τώρα ποσότητες στο συμπύρηνο ροδάκινο



Έντονη ζήτηση έχει παρουσιαστεί ήδη για το συµπύρηνο ροδάκινο, τρεις βδοµάδες πριν την έναρξη της συγκοµιδής του, δεδοµένης της αναµενόµενης µειωµένης παραγωγής πανελλαδικά (ειδικά στις πρώιµες και όψιµες ποικιλίες).Έτσι, διάφορα εργοστάσια προσπαθούν να κλείσουν συµφωνίες µε Συνεταιρισµούς κι εµπόρους σε Ηµαθία και Πέλλα για τη φετινή σοδειά.
Συνακόλουθα, γίνονται συζητήσεις µεταξύ παραγωγών και εµπόρων, µε την τιµή που
ακούγεται να είναι 28 λεπτά το κιλό, κατά τι υψηλότερη από πέρυσι που ήταν 25 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο. «Το ενδιαφέρον φέτος είναι µεγάλο», επισηµαίνουν οι παραγωγοί, συµπληρώνοντας ότι πέρυσι οι συζητήσεις ξεκίνησαν λίγο αργότερα.
Μάλιστα, αρκετοί εκτιµούν ότι η τιµή παραγωγού θα αγγίξει τα 30 λεπτά το κιλό. Το αυξηµένο ενδιαφέρον οφείλεται στη µειωµένη παραγωγή φέτος, που προβλέπεται για όλες τις ποικιλίες κατά 30-40% σε σχέση µε µία κανονική χρονιά λόγω των παρατεταµένων βροχών και των χαµηλών θερµοκρασιών την άνοιξη. Μάλιστα, απ’ τις βροχές υπέστη ζηµιά και το φυτικό κεφάλαιο. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας και του Α.Π.Θ., η φετινή παραγωγή συµπύρηνου εκτιµάται ότι θα είναι 363.546 τόνοι στην Ελλάδα, κατά 19,2% χαµηλότερη απ’ την περσινή.
Εκτός από την ελληνική, και η αµερικάνικη, αλλά και η ισπανική παραγωγή συµπύρηνου αναµένεται µειωµένη. Στην Ισπανία πολλοί παραγωγοί εκριζώνουν τα συµπύρηνα, καθώς το προϊόν (που προορίζεται κυρίως για νωπή κατανάλωση), πιέστηκε πέρυσι από κάποιες καλές ποικιλίες επιτραπέζιου, που µπήκαν τα τελευταία χρόνια. Έτσι, η τιµή παραγωγού για το συµπύρηνο πέρυσι στην Ισπανία ήταν χαµηλή, µε αποτέλεσµα πολλοί να στραφούν φέτος στα επιτραπέζια ή στα αµύγδαλα.
Ο περιορισµός των συµπύρηνων ροδάκινων και η αύξηση των αµυγδαλιών παρατηρείται φέτος και στις Η.Π.Α., όπου οι παραγωγοί αντιµετωπίζουν πρόβληµα άρδευσης και στρέφονται στις ξηρικές καλλιέργειες. Αυτός είναι και ένας λόγος που ενέτεινε το ενδιαφέρον φέτος απ’ την αµερικανική αγορά για την ελληνική κοµπόστα. Ωστόσο, «αν η τιµή γι’ αυτήν πάει ψηλά, το ελληνικό προϊόν δε θα µπορεί να ανταγωνιστεί το αµερικάνικο, σε αντίθεση µε την Ευρώπη, όπου µπορούν να επιτευχθούν υψηλότερες τιµές πώλησης», είπε στην Agrenda o πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισµών Ο.Π. Ηµαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.
Αντέχουν τα επιτραπέζια
Παράλληλα, η ζήτηση για τα επιτραπέζια ροδάκινα είναι σε καλά επίπεδα, όπως καταδεικνύει η οµαλή ροή τους προς το εξωτερικό. Στη ζήτηση αυτή συνέβαλε η µειωµένη φετινή παραγωγή (περίπου κατά 50%). Έτσι, η τιµή παραγωγού για τα επιτραπέζια είναι στα 45-50 λεπτά το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου