Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Τα πάνω-κάτω σε εργασιακό και ασφαλιστικό.



Στην... προκρούστεια κλίνη των δανειστών μπαίνουν Ασφαλιστικό και εργασιακά, με τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα να βρίσκονται σε εξέλιξη.Σε πρώτη φάση ζητείται να προωθηθούν ασφαλιστικές ρυθμίσεις που εξειδικεύουν και διορθώνουν μέτρα που πέρασαν με το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι... εκπλήξεις αφού οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά.
Οι επίμαχες διατάξεις για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη σταδιακή
αύξηση των ενδιάμεσων-ειδικών ορίων ηλικίας αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση, εκτός απροόπτου, μετά τη συμφωνία, την οποία στοχεύει να κλείσει η κυβέρνηση μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Στο τραπέζι όμως βρίσκονται και τα εργασιακά, με τους δανειστές να ζητούν αλλαγές στα ακανθώδη ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ θέλουν να βάλουν στον «πάγο» τα σχέδια για αύξηση του κατώτατου μισθού και αναίρεσης των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο «κύμα» των αλλαγών που αφορούν στο συνταξιοδοτικό αναμένεται να δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στα επικουρικά ταμεία που τελούν υπό ένταξη στο ΕΤΕΑ να ενταχθούν στο υπερεπικουρικό ή να επιλέξουν αυτόνομη πορεία ως επαγγελματικά ταμεία.
Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων είχε ενταχθεί ρύθμιση που έκανε λόγο για αναδρομική ένταξη όλων από 1/1/2015. Ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς υποστήριξε χθες πως «έχουν γίνει λάθη στον νόμο» και πως «οι Βρυξέλλες ζητούν να τα διορθώσουμε».
Με τις «διορθώσεις» που προωθούνται αναμένεται να αλλάξει και η ρύθμιση που προέβλεπε πως από τον ερχόμενο Γενάρη «παγώνουν» μέχρι το 2021 οι εγγυημένες συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα Ταμεία, καθώς η ρύθμιση φέρεται να αφορά σε «πάγωμα» για τα ίδια έτη των κατώτατων ορίων συντάξεων.
Αξιώνουν επίσης την πλήρη εφαρμογή των νόμων 3863 και 3865 του 2010 που προβλέπουν βασική και αναλογική σύνταξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και την επανεξέταση όλων των συντάξεων που αντιστοιχούν σε αιτήσεις από την 1η Ιανουαρίου φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου