Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Στη Γαλλία διαδηλώνουν υπέρ της Ελλάδας.


Χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού σήμερα και προέτρεψαν τους Έλληνες πολίτες να απορρίψουν τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας μια έμμεση έκκληση, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή με επίκεντρο τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, στη διαδήλωση στο Παρίσι, την οποία οργάνωσαν στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις, αριστερά και ακροαριστερά κόμματα, συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι.

«Τέλος στη Λιτότητα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, διαγραφή του χρέους» και «Αντίσταση στην Ελλάδα, στη Γαλλία» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που έγραφαν τα πανό στην πλατεία της Βαστίλης και φώναζε το πλήθος των διαδηλωτών, ενώ στο πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες στην αρχή της πορείας, το σύνθημα «Με τους Έλληνες, ενωμένοι εναντίον της λιτότητας: Αρνούμαστε τις διαταγές του χρηματοπιστωτικού τομέα» ήταν ζωγραφισμένο με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας: λευκό και μπλε.

Ο ευρωβουλευτής Ζαν-Λικ Μελανσόν, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς (PG), εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πήγε να διαδηλώσει ενάντια «σε έναν αποκλεισμό της Ελλάδας, που έχει οργανωθεί με στόχο να γονατίσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα». «Για το ποσό του 1,5 δισεκατ. ευρώ θα προκαλέσουν μία καταστροφή αυτού του μεγέθους;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις κάλεσαν σε αυτήν την κινητοποίηση στο όνομα του «σεβασμού των δημοκρατικών επιλογών των λαών» και με στόχο να απορρίψουν τις πολιτικές λιτότητας.

Κατήγγειλαν την «καταστροφική κατάσταση» στην Ελλάδα η οποία εξηγείται σύμφωνα με τους ίδιους από το γεγονός ότι αυτή η χώρα «υπήρξε ένα από τα εργαστήρια εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Και στην Τουλούζη, περίπου 300 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της πόλης κρατώντας πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα: «Υποστήριξη στον ελληνικό λαό: από την Αθήνα στην Τουλούζη, σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι στη λιτότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου