Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Κανένας πλειστηριασμός μέχρι το τέλος του χρόνου



Την πρόθεση της κυβέρνησης να έχει υπογραφεί η νέα συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τις 20 Αυγούστου, επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha και Αττικής.
Η πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Λούκα Κατσέλη με τα μέλη του ΔΣ στον κ. Αλέξη Τσίπρα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανανέωσε χθες τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες
κατά 900 εκατ. ευρώ, με το όριο του ELA να αυξάνεται στα 90,5 δισ. ευρώ
Η επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα, αλλά και η προστασία των αδύναμων δανειοληπτών, μέχρι να ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους τραπεζίτες, για τη δέσμευσή τους ότι δεν θα βγει κανένα σπίτι σε πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα το κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανανέωσε χθες τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ, με το όριο του ELA να αυξάνεται στα 90,5 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να υπάρξει μέριμνα σε ό,τι αφορά το θέμα των επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην πληρωμή των προμηθευτών και στην εισαγωγή πρώτων υλών.
Το δεύτερο θέμα που απασχολεί είναι το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου, αφού σύμφωνα με την πλειοψηφία των τραπεζιτών όσο παραμένει κλειστό τόσο μεγαλύτερη είναι η απαξίωση: «Το Χρηματιστήριο πρέπει να ανοίξει, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή» ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες και τόνισαν πως: Με την ψήφιση των νομοσχεδίων και την πρόοδο της συμφωνίας, οι απώλειες σταδιακά θα περιοριστούν και οι μετοχές θα σταθούν σε κάποια επίπεδα, διαφορετικά η απαξίωσή τους θα είναι ολοσχερής.
«Κοιτάζουμε μπροστά», τόνισε η κ. Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας. Μιλώντας εκ μέρους όλων των τραπεζιτών που συμμετείχαν στη συνάντηση (κ.κ. Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Alpha, Νικ. Καραμούζης πρόεδρος της Eurobank, Γιάννης Γαμβρίλης, πρόεδρος της Attica Bank, Ανθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς), η κ. Κατσέλη υπογράμμισε:
«Θέλουμε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπει σε μια φάση κανονικότητας και ομαλότητας και το γρηγορότερο δυνατό να είμαστε σε θέση να άρουμε και τους περιορισμούς στην ανάληψη καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων». Χαρακτήρισε τους περιορισμούς ως «ένα μεγάλο πλήγμα για την πραγματική οικονομία» και πρόσθεσε ότι «όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο τόσο καλύτερα θα είναι για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς η κ. Κατσέλη επανέλαβε: Ως Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχουμε δηλώσει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσουμε με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, τον νόμο που υπήρχε μέχρι το τέλος του 2014, προσβλέποντας ότι θα υπάρξει μια καινούργια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει και τη δράση τη δική μας μετά». Ακόμα η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «αυτές τις 3 εβδομάδες που ήταν δύσκολες για όλους, το τραπεζικό σύστημα και όλες οι τράπεζες προσπάθησαν και αντεπεξήλθαν με μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική τη στάση του προσωπικού και υπογράμμισε ότι και «οι πολίτες ήταν εξαιρετικά ψύχραιμοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου