Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Λαγκάρντ.Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.



Το αίτημα για παράταση αφέθηκε να συζητηθεί μετά το δημοψήφισμα, ενώ αποφασίστηκε να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που ετοίμασε το Ταμείο. Δεν επιβεβαιώνεται και επίσημα η βιωσιμότητα.
Το ερώτημα, ωστόσο, της παράτασης δεν μπορεί να απαντηθεί καθώς υπάρχουν ισχυρές απόψεις και από τις δύο πλευρές. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι είναι πρακτική του Ταμείου να απορρίπτει αιτήσεις για παράταση

και η τελευταία φορά ήταν πριν 30 χρόνια. Αρα, με τα δεδομένα αυτά θα είναι μεγάλη έκπληξη η αποδοχή του αιτήματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε στο δ.σ. ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ελλάδα είναι μέσω της προσέγγισης που προτείνει η ίδια, δηλαδή να λάβει η Ελλάδα μέτρα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και οι Ευρωπαίοι εταίροι της να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους.

Η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές αλλά και τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης, ότι δεν θα αποφασίσει το ίδιο τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η μη πληρωμή των δανείων, αλλά αυτό θα καθοριστεί από άλλους δανειστές. Το Ταμείο, όμως, δεν θεωρεί χρεοκοπία την μη πληρωμή των δόσεων, διότι δεν είναι αυτό που αποφασίζει για το θέμα.

Στο ΔΝΤ εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα, και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που είναι αρνητική. Κάποια μέλη του συμβουλίου αντιμετώπισαν με δυσπιστία το θέμα, ενώ άλλα επέμεναν ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί αυτή η έκθεση η οποία είναι πολύ διαφορετική από την ευρωπαϊκή.
Μιχάλης Ιγνατίου - Ουάσινγκτον

Λαγκάρντ: Πρώτα οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος
Την ανάγκη να προηγηθούν σοβαρές δεσμεύσεις της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις των όποιων αποφάσεων από τους εταίρους για την απομείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, υπογραμμίζει εξάλλου σε δύο συνεντεύξεις της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters τι κατά τη γνώμη της πρέπει να έλθει πρώτο, οι δεσμεύσεις της Αθήνας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή η ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους της από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η κ. Λαγκάρντ δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Δεδομένου του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε, υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά».
Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου CNN στην Αθήνα Ρίτσαρντ Κουεστ, η επικεφαλής του ΔΝΤ μιλά για ανάγκη που εξακολουθεί να υπάρχει για συζήτηση μεταξύ «ενηλίκων» στο θέμα της Ελλάδας, δεδομένου του επιπέδου της αβεβαιότητας και της σύγχυσης που επικρατεί.
Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου κάνει λόγο για «μια δημοκρατική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για να λάβει τη γνώμη του ελληνικού λαού», εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει συνέχεια της δουλειάς που γίνεται για την Ελλάδα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, και να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.
«Η ισχυρή ελπίδα μου -τονίζει- είναι ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, είναι μέλος της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ και ελπίζω ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει, καθώς πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από την αβεβαιότητα».
Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση, σημειώνει ότι «στην τελευταία πρόταση που τέθηκε προς την ελληνική κυβέρνηση, οι δημοσιονομικοί στόχοι είχαν μειωθεί και το χρονικό διάστημα προσαρμογής είχε επιμηκυνθεί», επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί» και εστιάζοντας στην ανάγκη να υπάρχει μια ισορροπία.
«Κατά την άποψη του ΔΝΤ, όλα πρέπει να είναι ισορροπημένα. Υπάρχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή για να διασφαλιστεί ότι η χώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία, από τη μία πλευρά. Αυτό είναι πραγματικά το έργο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, και έχει ήδη κάνει πολλά σε αυτό το μέτωπο, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση, πρέπει να υπάρχει μια διαχείριση του χρέους ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Συνεπώς πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία» σημειώνει.
Και προσθέτει: «Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να υπάρξει και μια ισορρροπία από κοινωνικής σκοπιάς. Όταν λέμε ότι οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται, πρέπει να καταβάλλονται ιδιαίτερα από τους πλουσιότερους. Και από την άλλη, πρέπει να υπάρξει σταδιακά ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, όσο μπαίνουν στο στόχαστρο ομάδες που μέχρι πρότινος απολάμβαναν προστασίας. Έτσι, τα πάντα πρέπει να είναι ισορροπημένα».
Ακόμη, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ παραμένει ισχυρό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε την οφειλόμενη δόση και υπογράμμισε ότι η πληρωμή αυτή εκκρεμεί, το Ταμείο δεν μπορεί να τη χρηματοδοτήσει.
«Οι κανόνες του ΔΝΤ είναι ότι όταν ένα μέλος δεν επιστρέφει αυτά που οφείλει στη διεθνή κοινότητα, δεν μπορεί να χρηματοδοτείται. Έχουμε ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο, αλλά δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω μέχρι η διεθνής κοινότητα, το ΔΝΤ δηλαδή, να πάρει τα χρήματά του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου