Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Eφυγε από τη ζωή ο «Βρετανός Σίντλερ»



Πλήρης ημερών, σε ηλικία 106 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Σερ Νίκολας Γουίντον, γνωστός με το προσωνύμιο ο «Βρετανός Σίντλερ».

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σωτηρία 669 παιδιών, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής, από βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Το 1938, ο νεαρός τότε Γουίντον βρέθηκε στην Πράγα και οργάνωσε μέσω της βρετανικής πρεσβείας, τη φυγάδευση οχτώ τρένων με παιδιά από την Τσεχοσλοβακία, που βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή, προς την Αγγλία.

Ο ένατος συρμός, που θα μετέφερε 250 παιδιά εμποδίστηκε να αναχωρήσει, όταν η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο. Και τα 250 παιδιά εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος.

Από σεμνότητα, ο Γουίντον έκρυβε επί σειρά ετών τη δράση του ακόμα και από την οικογένειά του. Η γυναίκα του ανακάλυψε τυχαία, σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, μέσα σε μια παλιά τσάντα, τον κατάλογο των παιδιών και τα γράμματα των γονιών τους.
Μετά την αποκάλυψη, ο Τύπος του έδωσε το προσωνύμιο «ο Βρετανός Σίντλερ», παραπέμποντας στον Γερμανό βιομήχανο Όσκαρ Σίντλερ, που έσωσε 1.200 Εβραίους επί των ημερών του Τρίτου Ράιχ.

Το 2002, ο Γουίντον χρίστηκε σερ από την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ της Αγγλίας.

ant1iwo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου