Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: «Πολλές χώρες θα αισθανθούν έντονα τις συνέπειες ενός Grexit»



Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκτίμησε ότι ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας θα είχε αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Pink, ο κ. Βούτσιτς, αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι «ενδεχόμενη πτώχευση θα προκαλέσει οικονομική ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια θα επιβράδυνε τη σερβική οικονομία».Ο Σέρβος πρωθυπουργός εξήγησε ότι «μόνο σε μία ημέρα, το εξωτερικό δημόσιο χρέος της Σερβίας αυξήθηκε κατά 0,5% εξαιτίας της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου».

Ανέφερε επίσης ότι «σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας, η Ιταλία θα χάσει 39 δισεκατομμύρια ευρώ, η Γερμανία 58 δισεκατομμύρια, απώλεια που -όπως είπε- μπορεί να μην γίνει τόσο αισθητή στην γερμανική οικονομία, αλλά πολλές χώρες θα αισθανθούν έντονα τις συνέπειες».
Συμπλήρωσε δε, ότι και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στις πολιτικές διαστάσεις της ελληνικής κρίσης υπογράμμισε ότι «μπορεί να προκληθούν και άλλα προβλήματα διότι η Ελλάδα γεωστρατηγικά κατέχει σημαντική θέση». Αυτός είναι ο λόγος, εκτίμησε ο κ. Βούτσιτς, που η Άγγελα Μέρκελ προσπαθεί να διατηρήσει την Ελλάδα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ακόμη κι αν αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι τον σέβεται, αλλά δεν συμφωνεί με την πολιτική του. «Σέβομαι πολύ τον Τσίπρα, διότι έχει θάρρος, αλλά δεν είμαι έτοιμος να ηγηθώ μίας τέτοιας πολιτικής. Η σερβική πολιτική είναι υπεύθυνη, η Σερβία θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της ακόμη και τα βλακώδη δάνεια που λάβαμε στο παρελθόν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.
Υπεραμύνθηκε ακόμη της πολιτικής της λιτότητας, που και ο ίδιος εφαρμόζει, υποστηρίζοντας ότι «τα δύσκολα μέτρα και η σκληρή δουλειά φέρνουν αποτέλεσμα«.
Ο κ. Βούτσιτς, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για την Ελλάδα, στη συνέντευξή του στην τηλεόραση Pink, ανέφερε: «Επιθυμώ κάθε καλό για τους Έλληνες φίλους, αλλά δεν συμμερίζομαι τις πεποιθήσεις και τις θέσεις τους για την οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου