Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Επιμένει στο προσωρινό Grexit ο Σόιμπλε



Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Γερμανία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της τρόικας στην ελληνική Βουλή. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε την εξέλιξη ως πρόοδο.
«Είμαστε ένα βήμα παρακάτω, ένα σημαντικό βήμα», τόνισε, εκτιμώντας ότι τώρα το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο.

Ζήτησε, παράλληλα, από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα όσα έχει υποσχεθεί. «Πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης και να την ενισχύσουμε (…) Πρέπει κανείς να τηρεί τα όσα έχει υποσχεθεί. Διαφορετικά χάνεται η εμπιστοσύνη», τόνισε.
Αναφερόμενος στο πώς θα προχωρήσουν τώρα τα πράγματα, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι τώρα το Eurogroup πρέπει να εξετάσει το ελληνικό νομοσχέδιο. «Θα εξετάσουμε αν η Ελλάδα υιοθέτησε τους νόμους που απαιτούνται», είπε. Στη συνέχεια ο Σόιμπλε θα ζητήσει από τη γερμανική βουλή εντολή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας.
Πάντως, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπερασπίστηκε και πάλι την πρότασή του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Πολλοί οικονομολόγοι εξέφραζαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της χωρίς κούρεμα», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ένα πραγματικό κούρεμα δεν συμβιβάζεται με την ένταξη μιας χώρας στο ευρώ, άρα η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψει για ένα διάστημα την Ευρωζώνη και ίσως να ήταν για την Ελλάδα ο καλύτερος δρόμος».
Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, οι οποίες μέσα σε λίγες εβδομάδες αυξήθηκαν από τα 10 δισ. στα 80 δισ. ευρώ. «Κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να προχωρήσει χωρίς κούρεμα χρέους. Αυτή είναι η κατάσταση», είπε. 
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου