Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

REUTERS: To Grexit ξεπεράστηκε



Ενδείξεις αποκλιμάκωσης εμφάνισαν τη Δευτέρα 20 Ιουλίου οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, απόρροια του σταδιακού περιορισμού των ανησυχιών για την πορεία της ελληνικής κρίσης, μετά το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών.
Όπως υποστηρίζει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, όσο θα αυξάνονται οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της ελληνικής κρίσης, τόσο θα υποχωρούν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.



Οι ελληνικές τράπεζες άνοιξαν εκ νέου τη Δευτέρα, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας και η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της και δη στο ΔΝΤ (2 δισ. ευρώ) και την ΕΚΤ (3,5 δισ. ευρώ).

Πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις επιστροφής της χώρας σε συνθήκες ομαλότητας, μετά τις διαπραγματεύσεις - θρίλερ των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.


Σε όρους αγορών, η Ελλάδα δείχνει να επιστρέφει στην ομαλότητα.


"Η αποπληρωμή του ελληνικού ομολόγου των 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ θα μειώσει το ρίσκο, προσφέροντας σημαντική στήριξη στα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας", σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Michael Leister.


Από πλευράς διεθνών επενδυτών και αγορών, ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ έχει ξεπεραστεί, επισημαίνει το Reuters.
Πλέον οι κίνδυνοι που αφορούν στην Ελλάδα συνδέονται με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων", εκτιμούν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της UniCredit.
"Όσο μεγαλύτερη πρόοδο σημειώνει τις επόμενες μέρες η Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας", σχολιάζουν οι ίδιοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου