Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Spiegel: Το νέο θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας είναι η Βουλγαρία – 60.000 λογαριασμοί



Για μεγάλη "φυγή" των ελληνικών καταθέσεων προς τη Βουλγαρία κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", επισημαίνοντας ότι η χώρα αυτή είναι το νέο θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας."Κάθε εβδομάδα, παρά τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, περίπου 14.000 ευρώ μεταφέρονται σε τράπεζες της Βουλγαρίας. Κάτι που κάνουν όχι μόνο οι απλοί πολίτες που ανοίγουν λογαριασμούς στο όνομά τους, αλλά και εταιρείες, οι οποίες είτε ανοίγουν υποκαταστήματα στη χώρα είτε μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία"
σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.
Μέχρι τώρα, περίπου 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει αίτηση για να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία.
Το περιοδικό "Spiegel" επικαλείται μία τραπεζική υπάλληλο που εργάζεται στη Σόφια.
Η ίδια εξηγεί πως "είναι εύκολο να ανοίξει κανείς λογαριασμό σε μία βουλγάρικη τράπεζα, είτε σε λέβα -το νόμισμα της Βουλγαρίας- είτε σε ευρώ. Δεν έχει παρά να επισκεφθεί μία τράπεζα της Βουλγαρίας, να έχει μαζί του μία ταυτότητα ή κάποιο επίσημο έγγραφο με τα στοιχεία του και να περιμένει δύο ώρες. Έχουμε πολλούς ξένους πελάτες, φυσικά οι Έλληνες είναι πολλοί".
Προσθέτει, δε, πως ο φόβος των Ελλήνων για επιστροφή στη δραχμή είναι ένας από τους λόγους που μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, για να μην χάσουν τον πλούτο τους.
Η ίδια προσθέτει επίσης πως τους μήνες που η κρίση στην Ελλάδα έφθασε στο ζενίθ της, έφυγαν πολλά χρήματα από την Ελλάδα για το εξωτερικό, περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει πως, για τις εταιρείες, η ευνοϊκή νομοθεσία και οι χαμηλοί φόροι είναι ένα από τα ισχυρά κίνητρα για να μεταφέρουν την έδρα τους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Αλλά και το μισθολογικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο, ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο.
Για τον οικονομολόγο του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Αγοράς, Κράσεν Στάντσεφ, περίπου 4 έως 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στη Βουλγαρία από τότε που άρχισε η ελληνική κρίση.
Την ίδια ώρα, ένας Βούλγαρος επιχειρηματίας αναφέρει στο γερμανικό περιοδικό "Spiegel":
"Για τις χώρες των Βαλκανίων, η Ελλάδα ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση πριν από χρόνια. Τώρα, εμείς είμαστε μία αναδυόμενη οικονομία με προσανατολισμό προς τη Δύση. Στις μέρες μας ακόμη και η Αλβανία είναι ελκυστική, για να επενδύσει κανείς".
60.000 λογαριασμοί
«Εξήντα χιλιάδες Έλληνες άνοιξαν τελευταία στη Βουλγαρία τραπεζικούς λογαριασμούς», αποκάλυψε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας της Αγοράς, Κράσεν Στάντσεφ, μιλώντας στην εφημερίδα ΣΤΑΝΤΑΡΤ της Σόφιας. Προέβλεψε πως εξαιτίας της χειροτέρευσης της κατάστασης, οι διακοπές και τα ακίνητα στην Ελλάδα θα γίνουν φθηνότερα, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα για τους Βούλγαρους μετανάστες, «πολλοί από τους οποίους θα χάσουν τις δουλειές τους», όπως αναφέρει. Οι Έλληνες μετέφεραν τις καταθέσεις τους στις βουλγαρικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να αποφύγουν ενδεχόμενο «κούρεμα» ή επιστροφή στη δραχμή, ενώ την ίδια ώρα, στην Αλβανία καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από ελληνικές τράπεζες και τα τοποθετούν για ασφάλεια σε άλλες ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου