Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Suddeutsche Zeitung: Τι οφείλει η Ευρώπη στους Έλληνες



"Τι οφείλει η Ευρώπη στους Έλληνες", είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το πόσο θα επιμείνει η ελληνική κυβέρνηση στις θέσεις της, η Ευρώπη πρέπει να εμποδίσει με κάθε τρόπο να βυθιστούν στη φτώχεια και τη μιζέρια. Η "Ωδή στη χαρά" του Μπετόβεν υιοθετήθηκε ως ύμνος της Ευρώπης. Αυτή η ωδή θα έπρεπε να θυμίζει στους Ευρωπαίους ότι η ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από θεσμοί, κρίσιμες σύνοδοι κορυφής και ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα.


Η Ευρώπη, όπως την οικοδόμησαν οι ιδρυτές της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει να διατηρεί τη συνοχή της όχι μόνο μέσω κανόνων και υποχρεώσεων. Πολύ περισσότερο θα πρέπει οι λαοί της ηπείρου να νιώθουν αγάπη ο ένας για τον άλλο και να δείχνουν αλληλεγγύη.

Υποθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να βοηθήσουν τους Έλληνες, τι θα πρέπει να κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες, διερωτάται η Suddeutsche Zeitung. Τι οφείλει η Ευρώπη στην Ελλάδα;

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει την απάντηση. Θέλει νέα απομείωση του χρέους της, νέα δισεκατομμύρια χωρίς αυστηρούς όρους, μια ένωση μεταφοράς χρημάτων.

Όμως, αλληλεγγύη, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνεις χρήματα και να παρατηρείς χωρίς να κρίνεις πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Αλληλεγγύη σημαίνει ότι πρέπει να βοηθάς όσους βρίσκονται σε δυσκολία ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις.

Είναι σωστό, εκτιμά η εφημερίδα να συνδέεται μια απομείωση του χρέους ή προγράμματα διάσωσης με όρους που θα φροντίζουν ώστε η Ελλάδα θα γίνει ένα κράτος που λειτουργεί σωστά. Όμως το είδος των όρων παραμένει υπό συζήτηση.

Ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα πρέπει να κάνουν οι χώρες μέλη της ΕΕ στην περίπτωση που η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες βυθιστεί στο χάος. Συνταξιούχοι, ασθενείς, άνεργοι και πολλοί άλλοι Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν σε μια κατάσταση ανάγκης την οποία κανείς δεν θεωρούσε πιθανή στο εσωτερικό της ΕΕ.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να διστάσουν ούτε μία ημέρα. Θα πρέπει να προετοιμαστούν, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς άμεσα, αποτελεσματικά και σε αυτή την περίπτωση χωρίς όρους. Η Ελλάδα απειλείται από έναν σεισμό και σε έναν σεισμό δεν ρωτά κανείς τις αιτίες. Πρώτα βοηθά και μετά αναλύει.

Η βοήθεια που θα πρέπει η ΕΕ να δώσει στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει μεγάλο κόστος και να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα.

Όμως σε αυτή θα πρέπει να συμμετάσχει όλη η ΕΕ. Έτσι θα μπορέσουν οι πολίτες από όλη την Ελλάδα να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη δεν έχει πρόβλημα με τους ίδιους τους Έλληνες, ότι τους θεωρεί φίλους ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά και ότι εξακολουθούν να είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη κι αν σύντομα πληρώνουν με δραχμές, καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου