Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

«Γονάτισαν» εννέα στις 10 επιχειρήσεις!



Ερευνα αποτυπώνει το τελειωτικό χτύπημα που δέχθηκαν οι μικρομεσαίοι αλλά και το κρατικό ταμείο από τα capital controls
Κάθετη πτώση στον κύκλο εργασιών τους, λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων (capital controls), σημείωσαν εννέα στις 10 επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), που έγινε στο διάστημα 21-27 Ιουλίου 2015. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τρεις στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά για τις
επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Ως άμεση συνέπεια ήλθε η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ το συγκεκριμένο διάστημα.

Με μια μετριοπαθή εκτίμηση, από αυτή τη μείωση εσόδων το Ελληνικό Δημόσιο έχασε 570.000.000 ευρώ από έμμεσους φόρους.
Με δεδομένη την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων για το επόμενο εξάμηνο ίσως είναι πιο οδυνηρές από αυτές που εμφανίστηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες.

Οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών. Συγκεκριμένα, μόνο μία στις δύο χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ επτά στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Ειδικότερα στον τομέα των υπηρεσιών, έξι στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στους αυτοαπασχολουμένους, καθώς επτά στους 10 δεν διαθέτουν e-banking.

Τέλος, επτά στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος, η μεγαλύτερη αναλογία που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία MARC σε δείγμα 1.005 επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις που είχε ο έλεγχος κεφαλαίων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου