Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων μετά τις εκλογές


Αντιμέτωποι με σημαντικότατη αύξηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα στην εφορία προκειμένου να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης των 100 δόσεων, θα βρεθούν μετά τις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ο συνδυασμός αύξησης του επιτοκίου αλλά και μείωσης του επιτρεπόμενου αριθμού των
δόσεων –το οποία θα είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μειώνονται οι δόσεις θα καθοριστεί με απόφαση της ΓΓΔΕ- μπορεί να προκαλέσει μεγάλες επιβαρύνσεις στον μηνιαίο προϋπολογισμό των οφειλετών.
Μάλιστα, όσοι δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν είτε τις αυξημένες δόσεις είτε τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές, θα χάνουν τη ρύθμιση κάτι που ισοδυναμεί με απώλεια όλων των προνομίων που εξασφαλίστηκαν κατά την υπαγωγή (διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων, χαμηλό επιτόκιο για τη ρύθμιση και ελαχιστοποίηση του κινδύνου των κατασχέσεων).
Για όσους χρωστούν περισσότερα από 5.000 ευρώ, η αύξηση του επιτοκίου είναι δεδομένη και διαμορφώνεται από το 3% στο 5%. Για όσους οφείλουν κάτω από 5000 ευρώ, το αν το επιτόκιο από μηδενικό θα γίνει 5% θα εξαρτηθεί από το αν πληρούνται τα τρία κριτήρια που θεσπίστηκαν με βάση τον νόμο:
1. Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο
2. Η ακίνητη περιουσία του να μην ξεπερνά τα 150.000 ευρώ και
3. Η οφειλή να μην είναι μεγαλύτερη από το 50% του εισοδήματος.
Όσοι λοιπόν χρωστούν κάτω από 5000 ευρώ αλλά έχουν εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ, θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5%. Η μεγάλη όμως επιβάρυνση θα προέλθει από τη μείωση της διάρκειας αποπληρωμής της οφειλής προς την εφορία. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
1. Οφειλέτης χρωστάει 3000 ευρώ και επέλεξε την οφειλή αυτή να την αποπληρώσει σε 60 δόσεις. Η δόση του διαμορφώνεται στα 50,15 ευρώ. Αν η εφορία –λόγω κριτηρίων- τον υποχρεώσει να εξοφλήσει σε 36 δόσεις, το μηνιαίο ποσό (και λόγω της επιβολής του επιτοκίου) θα φτάσει στα 87,4 ευρώ τον μήνα.
2. Σημαντικότερες είναι οι επιβαρύνσεις για τα μεγαλύτερα ποσά. Για χρέος 15.000 ευρώ που τώρα αποπληρώνεται σε 96 δόσεις με επιτόκιο 3% η δόση διαμορφώνεται στα 176,76 ευρώ. Αν η διάρκεια της ρύθμισης περιοριστεί στους 60 μήνες η δόση θα εκτοξευτεί στα 283,89 ευρώ.
Ο νόμος, έχει ενσωματώσει πρόβλεψη βάσει της οποίας οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα τεθούν σε εφαρμογή δύο μήνες μετά την ψήφιση του μνημονιακού νόμου δηλαδή μετά τις 14 Οκτωβρίου. Πολύ απλά, οι επιβαρύνσεις να φανούν μετά το κλείσιμο της κάλπης και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.
Πάντως, από τώρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το κατά πόσο η ενεργοποίηση αυτών των αλλαγών θα έχει και ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα καταφέρουν να παραμείνουν πιστοί στη ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου