Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Η άσκηση στην εφηβεία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου



Άλλη μια επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη της σωματικής άσκησης για την υγεία, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ως έφηβες ασκούνταν, όταν μεγαλώνουν, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο και, γενικότερα, να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Ρrevention", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 75.000 γυναίκες ηλικίας 40-70 ετών. Από αυτές, στη διάρκεια 13 ετών, πέθαναν οι 5.282, εκ των οποίων οι 2.375 από καρκίνο και οι 1.620 από καρδιαγγγειακά επεισόδια, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν την περίπτωση κάθε γυναίκας με το κατά πόσο ασκείτο σε ηλικία 13-19 ετών. Όσες ασκούνταν περίπου μιάμιση ώρα την εβδομάδα στην εφηβεία, είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 15% από οποιαδήποτε αιτία.

Όσες συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα στην εφηβεία, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 10% από κάθε αιτία.

Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, το όφελος από την εφηβική άσκηση στην κατοπινή ενήλικη ζωή είναι υπαρκτό, άσχετα με το κατά πόσο μια γυναίκα συνεχίζει να ασκείται και ως μεγάλη.

Συνεπώς, όπως είπε αμερικανίδα επιδημιολόγος, η άσκηση στα σχολικά χρόνια λειτουργεί προληπτικά για τις ασθένειες της ενήλικης ζωής.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου