Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Περίεργα παιχνίδια με τον αγωγό



Ενα πολύπλοκο διπλωματικό παιχνίδι εκτυλίσσεται γύρω από τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream».
Ένα πολύπλοκο διπλωματικό παιχνίδι εκτυλίσσεται γύρω από τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream»Από τη μια υπάρχει η δεδομένη αμερικανική αντίδραση που λόγω οικονομικών συμφερόντων προωθεί τον αγωγό ΤΑΡ από το Αζερμπαϊτζάν.
Από την άλλη, η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, που έχει αδρανοποιήσει το έργο.


Είναι και η ελληνική σιωπή που γίνεται εκκωφαντική, λόγω της γενικότερης πολιτικής ατμόσφαιρας, που λες και κάποιοι θέλουν να μην κινείται το ευαίσθητο ενεργειακό ζήτημα αυτή την περίοδο.

Στην ιστοσελίδα neurope.eu αλιεύσαμε την είδηση πως «Ελλάδα, Σερβία, Ουγγαρία και πΓΔΜ πρόκειται να υπογράψουν τον επόμενο μήνα, 'memorandum κατασκευής' αγωγού, που θα συνδέει τον Turkish Stream με την Αυστρία».

Ο αγωγός με την ονομασία «Tesla», (προς τιμήν του Σερβο-αμερικανού μηχανικού και επινοητή Νικόλα Τέσλα) θα αποτελεί τη συνέχεια του αμφιλεγόμενου «Turkish Stream» ο οποίος σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό πρόκειται να διασχίζει την Ελλάδα, την πΓΔΜ τη Σερβία και την Ουγγαρία ως την Αυστρία. Εκεί θα συναντά την διακλάδωση Baumgarten στη Βιέννη.

Οι σερβικές πηγές υπολογίζουν πως ο αγωγός Tesla μήκους 1.300-1.400 χιλιομέτρων, αξίας 4-5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 27 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, με προοπτική να είναι έτοιμος το 2019.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην Ελλάδα θα υπάρχει και άλλη διακλάδωση με κατεύθυνση προς την Ιταλία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η δυνατότητα μεταφοράς του αγωγού θα αυξηθεί κατά 15 ακόμη δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σε αντικατάσταση του αγωγού «South Stream», ο υποθαλάσσιος «Turkish Stream», θα έχει συνολική ετήσια δυνατότητα μεταφοράς 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου με τέσσερις γραμμές, μία από τις οποίες θα φτάνει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.

ΥΠΕΞ: Ουδέν σχόλιον

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει την είδηση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κωνσταντίνος Κούτρας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ότι «η πληροφορία κυκλοφορεί από καιρό, αλλά τα σχετικά ενεργειακά ‘μεμοράντουμ’, μπορεί να τα υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης , Ενέργειας κλπ».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕξ, σχολιάζοντας την είδηση είπε ότι το ενεργειακό είχε συζητηθεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά στη Βουδαπέστη αλλά σε γενικές γραμμές, στις οποίες ανέφερε πως περιλαμβανόταν πως θα γίνει καλύτερη εκμετάλλευση εκτός του «Turkish Stream» αλλά και του «ΤΑΡ», καθώς και των υπό κατασκευή εγκαταστάσεων όπως της Ρεβινθούσας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου