Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Παγκόσμιο οικονομικό κραχ.Η Κίνα γκρεμίζει τα χρηματιστήρια.



Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι δείκτες στα χρηματιστήρια όλης της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και της Μέσης Ανατολής, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων πανικού λόγω των έντονων ανησυχιών για την κινεζική οικονομία.
Η Wall Street άνοιξε με μεγάλη πτώση: μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones σημείωνε πτώση -4%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας -4,48%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 -4,24%.
Στη συνέχεια, οι απώλειες περιορίσθηκαν και πλέον κινούνται στο 4,7% για τα ευρωπαϊκά
χρηματιστήρια και στο 3,2% για τον δείκτη S&P 500 της Wall Street.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης πάγωσαν τα futures στη Wall Street λόγω των μεγάλων απωλειών. Πρώτος πάγωσε ο Nasdaq, ακολούθησε ο Dow και τελευταίος «πάγωσε» ο S&P 500 για πρώτη φορά στην ιστορία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 500 μειώθηκε έως και 7,5%, μετά τις μεγάλες απώλειες με τις οποίες άνοιξε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης κατέρρεε με τον δείκτη DAX να υφίσταται πτώση -6,11%, στις 9.506,06 μονάδες, το Λονδίνο κατέγραφε απώλειες με τον FTSE-100 να υφίσταται πτώση -6,36% στις 5.793,84 μονάδες, το πορτογαλικό χρηματιστήριο κατέγραφε επίσης μεγάλη πτώση με τον PSI να χάνει -8%,04, το χρηματιστήριο του Παρισιού έχανε πάνω από 7%, αυτό της Μαδρίτης υποχωρούσε 7,5% και ούτω καθεξής.
Ανεπηρέαστα δεν έμειναν τα χρηματιστήρια ούτε στη Μέση Ανατολή, με τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας να καταγράφει πτώση -5,9%.

Το ευρώ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εξαμήνου και πλέον έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αγόραζαν το κοινό νόμισμα, καθώς τα ασιατικά νομίσματα έχασαν την ελκυστικότητά τους στην αναταραχή και εν όψει της προοπτικής μειώσεων των επιτοκίων στην Ασία μετά την υποτίμηση του γουάν από την Κίνα.

Η θρυαλλίδα
Η κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης σήμερα κατά 8,5%, χωρίς να υπάρξει παρέμβαση από τις κινεζικές Αρχές για στήριξή του, πυροδότησε κύμα μαζικών πωλήσεων σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.
Η εξέλιξη στην Κίνα ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τις αυξανόμενες ενδείξεις σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας της χώρας και της απόφαση των Αρχών στο Πεκίνο να υποτιμήσουν το γουάν πριν από δύο εβδομάδες.
Μία μεγάλη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας -ορισμένοι επενδυτές φοβούνται την ανώμαλη προσγείωσή της- θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και στην ζήτηση του πετρελαίου και άλλων τιμών εμπορευμάτων, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πρώτων υλών.
Αυτός είναι και ο λόγος που εκτός από τα χρηματιστήρια, μειώθηκαν ραγδαία και οι τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά 6,5 ετών, με την τιμή του αμερικανικού αργού να κινείται κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Τι συμβαίνει στην Κίνα
Στο επίκεντρο της νέας πτώσης βρίσκεται η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι επιπτώσεις που αυτή αναμένεται να έχει στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέψευσε τις ελπίδες λήψης μέτρων μέσα στο Σαββατοκύριακο, μην προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων ή την παροχή ρευστότητας.
Η έλλειψη δράσης τόνισε την ανησυχία ότι το Πεκίνο δεν διακινδυνεύει πλέον την αξιοπιστία του προκειμένου να τονώσει τη χρηματιστηριακή αγορά.
Η κίνησή του να επιτρέψει σήμερα στο κύριο ασφαλιστικό ταμείο να επενδύσει σε μετοχές για πρώτη φορά, ανοίγει έναν δρόμο για να μπουν κεφάλαια στην αγορά, αλλά δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τις πωλήσεις  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου