Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Βραζιλιάνοι αγοράζουν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;



Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με βραζιλιάνικη κοινοπραξία, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Από εχθές βρίσκεται στο εργοστάσιο των Σερρών πενταμελής ομάδα από τον «ζαχαρά» της κοινοπραξίας, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιούν στις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ ΑΕ στην Ελλάδα, μετά από την ανταλλαγή λεπτομερών αναλυτικών εγγράφων, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Στη συνέχεια, οι Βραζιλιάνοι θα επισκεφθούν τα
ζαχαρουργεία της ΕΒΖ σε Πλατύ και Ορεστιάδα.
Σύμφωνα με τις πλέον «φρέσκες» πληροφορίες, το σχέδιο ΕΒΖ και Βραζιλιάνων προβλέπει την επεξεργασία, φασόν, στα ελληνικά ζαχαρουργεία, ακατέργαστης ζάχαρης από τη Λατινική Αμερική (από Βραζιλία κι όχι μόνο), η οποία, σαν λευκή κρυσταλλική θα διοχετεύεται στην Ανατολική Ευρώπη με βασικό πελάτη τη Ρωσία, ενώ υπάρχει δυνατότητα πωλήσεων και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Το τι μπορεί να σημαίνει για την ΕΒΖ αυτή η συνεργασία, κάποιος το προσεγγίζει μερικώς αν λάβει υπόψη ότι η εν λόγω κοινοπραξία ( της οποίας την ονομασία ακόμη δε γνωρίζουμε) πουλάει το χρόνο, από 3 έως και 6 εκατ. τόνους ζάχαρης στη Ρωσία. Η ΕΒΖ, στα τρία της εργοστάσια, μπορεί να επεξεργάζεται ως και 1 εκατ. τόνους ζάχαρης ( σε 10μηνο διάστημα), έχοντας βεβαίως στο δυναμικό της και τα δύο εργοστάσια των μεγάλων θυγατρικών της Σερβίας.

Η συνεργασία αυτή, επειδή αφορά τη διάθεση της ζάχαρης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αντίκειται σε περιορισμούς της Κοινότητας, ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα εξ' αιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν με το ρωσικό εμπάργκο.
Η συνεργασία, που αναμένεται να κλείσει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα έχει βάθος χρόνου, τουλάχιστον μίας 5ετίας και οπωσδήποτε θα είναι πολύ σημαντική για την ΕΒΖ καθώς θα δώσει στην ελληνική βιομηχανία μία κερδοφόρα δραστηριότητα, η οποία δε θα παρακωλύει την επεξεργασία ελληνικών τεύτλων, αφού η λατινοαμερικάνικη ζάχαρη θα εισκομίζεται σε περίοδο νεκρή για την εγχώρια παραγωγή.

Η θετική κατάληξη των παραπάνω συζητήσεων θα αποτελέσει επιτυχία για την ΕΒΖ,  καθώς η φετινή καμπάνια αποδεικνύεται μία ακόμη πολύ δύσκολη σεζόν. Φέτος, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών και της αβεβαιότητας περί τα οικονομικά της επιχείρησης, σπάρθηκαν μόλις 47.000 στρέμματα, που σημαίνει ότι θα παραχθούν 30.000-35.000 τόνοι ζάχαρης, ποσότητες πολύ κάτω της εθνικής ποσόστωσης ( 158.702 τόνων).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου