Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε τον ναό του Βαάλ – Δία στην Παλμύρα



Τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξαν τον ναό του Βάαλ – Δία στην αρχαία πόλη Παλμύρα, στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της χώρας.

«Το Ισλαμικό Κράτος τοποθέτησε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στον ναό και τον ανατίναξε. Το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.


Είναι ο πρώτος αρχαίος ναός της ρωμαϊκής περιόδου που καταστρέφεται από τους τζιχαντιστές στην Παλμύρα από τον Μάϊο που την κατέλαβαν. Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. και ήταν ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της αρχαιότητας παγκοσμίως.

Πριν από μία βδομάδα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Χάλεντ Άσαντ, έναν αρχαιολόγο 82 ετών που είχε εργαστεί για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας, αφού τον είχαν κρατήσει και ανακρίνει για πάνω από μήνα.

Πριν την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, Σύροι αξιωματούχοι εκκένωσαν την περιοχή από τους περισσότερους κατοίκους και μετέφεραν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς περιοχές για να αποτρέψουν τη ληστεία, πώληση ή καταστροφή των.

Τον Ιούνιο, το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα που δεν αποτελούσαν μέρος των οικοδομημάτων των ρωμαϊκών χρόνων αλλά τα οποία οι τζιχαντιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα.

Η Παλμύρα θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και περιέχει πολλά ερείπια μεγάλων ρωμαϊκών κτιρίων στον εκτεταμένο αρχαιολογικό της χώρο.




tribune 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου