Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Τσίπρας:Θέλω αυτοδυναμία."Όχι" σε συνεργασία με ΝΔ, Ποτάμι



Να δώσει ο λαός αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Alpha, σημειώνοντας πάντως ότι ακόμη και αν "βγάλει" 151 βουλευτές θα επιδιώξει συνεργασίες - κάνοντας αναφορά στους ΑΝ.ΕΛ. και τονίζοντας ότι σημασία δεν έχει η συμφωνία στις απόψεις αλλά η εντιμότητα. Πρόσθεσε πως "αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί", για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που ο λαός
έβγαλε από την πόρτα και μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή.

Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε.

Σε ερώτηση αν θα συμμετέχει σε μία "εθνική ομάδα" διακυβέρνησης, σημείωσε πως με τη συμμετοχή των παραπάνω προσώπων θα πρόκειται για την "εθνική της διαπλοκής".

"Καλά με τη συνείδησή μου"

"Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου γιατί δεν οδήγησα τον λαό σε ανείπωτη οικονομική καταστροφή" ανέφερε επίσης και τόνισε πως αισθάνεται άνετα που θα δώσει το λόγο στο λαό για να τον κρίνει για όσα έκανε και όσα δεν πέτυχε.

Επέκρινε όσους δυσανασχετούν για την νέα προκήρυξη εκλογών τονίζοντας πως αυτή είναι η αξία της Δημοκρατίας.

Για τη στάση του μετά το δημοψήφισμα ανέφερε πως στόχος του ήταν - βάσει και της εντολής που του δόθηκε - να "υπερασπιστούμε το δίκιο των Ελλήνων μέσα στην Ευρώπη όχι βγάζοντας τη χώρα από την ΕΕ". 

"Ήταν μία στιγμή ανάτασης. Δώσαμε τη δυνατότητα στο λαό που για πέντε χρόνια ήταν περιορισμένος, να εκφραστεί" σημείωσε, κάνοντας λόγο για μία στιγμή ανάτασης και ένα "όχι" που οδήγησε σε υπαναχωρήσεις αλλά που θα μείνει στην Ιστορία αφού ήταν αφορμή για να ανοίξει μια ρωγμή στο ευρωπαϊκό status quo.

Ανέφερε πως οι διεθνείς συγκυρίες είναι δύσκολες και εν μέσω αυτών η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται εκτός του πυρήνα της Ευρώπης, ενώ τόνισε πως φοβήθηκε ότι μία χρεοκοπία της χώρας θα οδηγούσε σε μεγάλη δυστυχία, ακόμη και εμφύλιο πόλεμο.
Υπογράμμισε ότι δεν είναι αριστερή επιλογή το εθνικό νόμισμα, "δείχνοντας" προς την κίνηση του ΠαναγιώτηΛαφαζάνη και των άλλων πρώην μελών του ΣΥΡΙΖΑ που προσχώρησαν σε αυτή.


Όσον αφορά τη ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε στενόχωρη αλλά όχι απροσδόκητη την εξέλιξη. Τόνισε ότι αυτό που τον στεναχωρεί περισσότερο είναι αυτή η προσπάθεια μέσα σε λίγες μέρες να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός, ενώ είπε και ότι τον κατηγορούν με τα ίδια λόγια που κατηγορούσαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Εξέφρασε τη λύπη του που πρώην σύντροφοι του ταυτίζονται με την κριτική των συστημικών κομμάτων κατά της κυβέρνησης για την προσφυγή στις κάλπες. Στάθηκε στο γεγονός ότι έφυγαν από το κόμμα μόλις εκείνος προκήρυξε εκλογές και όχι όταν ψηφιζόταν η συμφωνία, παρότι τότε εκείνοι έλεγαν ότι στηρίζουν.

Είπε ότι οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές και πως ο καθένας θα κριθεί για το πολιτικό του σχέδιο, και ότι το κύριο που θα κριθεί είναι αν υπάρχει κανείς που να έχει μια εναλλακτική, αν αυτή είναι βιώσιμη, αν με την έξοδο από το ευρώ θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα και αν υπήρχε στρατηγική που θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα. "Και θέτω τον εαυτό μου στην κρίση του λαού για όλα αυτά", τόνισε.

Αναφορικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε να πει ότι όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ανέφερε ότι είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να ρισκάρει η κυβέρνηση με έξοδο από το ευρώ γιατί πίστευε ότι υπήρχε 50% πιθανότητα να επιστρέψουν στην Αθήνα από τη Σύνοδο και οι εταίροι να μην προχωρήσουν με την έξοδο. Σημείωσε πως ο ίδιος δεν μπορούσε να ρισκάρει με κάτι τέτοιο.
Είπε ακόμη ότι ο κ. Βαρουφάκης την πρώτη περίοδο έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση και πως όμως από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει.

Αυτό το συνειδητοποίησε ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, όταν στις 25 Ιουνίου σε μια σκληρή διαπραγμάτευση είχε απέναντι του τη Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάριο Ντράγκι, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και μίλαγε ο υπουργός Οικονομικών και δεν του έδινε κανείς καμία σημασία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε μια τρομερή δουλειά, πως αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχαμε συμφωνία και πως πρέπει να πάρει τα εύσημα. Ερωτηθείς αν θα είναι στις λίστες ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Σακελλαρίδης, είπε πως θα είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου