Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Εντός των ημερών στην κυβέρνηση το προσχέδιο του Μνημονίου



Το προσχέδιο Μνημονίου αναμένεται να παραδώσει το Σάββατο στην κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση επί συγκεκριμένου κειμένου. Στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις έχουν διαπιστωθεί πολλές συγκλήσεις, ωστόσο τα βασικά θέματα που μένουν ανοικτά είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σήμερα, Πέμπτη, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών αναμένεται να εστιάσουν στο θέμα των «κόκκινων» δανείων για το οποίο χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παρέδωσε στους θεσμούς μελέτη 300 σελίδων της Nomura. Το θέμα είναι ανοικτό, καθώς δεν έχει ακόμη υπάρξει απόφαση για το εάν τα προβληματικά δάνεια θα τα αναδιαρθρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες ή θα εκχωρηθούν σε νεοσύστατη εταιρεία διαχειρίσεως.

Πέρα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στα ζητήματα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο συγκαταλέγονται:
  • Το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για το όποιο οι θεσμοί θεωρούν πως η καλύτερη λύση θα ήταν η μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ και όχι ένας νέος φορέας.
  • Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στο οποίο οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ωστόσο γίνονται διευθετήσεις προκειμένου η διαδικασία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων, ειδικά στην περίπτωση της «ανακεφαλαιοποίησης γέφυρα» των τραπεζών με 10 δισ. ευρώ από τον ESM. Αυτό το θέμα θα εξετασθεί αύριο Παρασκευή.
  • Τα μέτρα που θα ληφθούν μέσα στην τριετία για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το σημείο εκκίνησης για το 2015 φαίνεται ότι θα είναι πρωτόγεννες έλλειμμα μεταξύ 0,7% και 1%.
Μετά το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη, κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν αισιόδοξα ότι έως τις 11 Αυγούστου θα υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει να έλθουν προς ψήφιση στην Βουλή έως τις 18 Αυγούστου το νέο πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση και να κυρωθούν εν συνεχεία από τα ξένα κοινοβούλια στις 19 Αυγούστου.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου