Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.Οι κρυφοί άσσοι και οι μεγάλες φοβίες.



Στα επιτελεία των δύο κομμάτων διαμορφώνουν την τελική στρατηγική εν όψει της εκλογικής μάχης. Στην Κουμουνδούρου προσδοκούν οφέλη από τη νέα σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί με την Ευρώπη, τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και τις συνταγματικές αλλαγές που δρομολογούνται. Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και το μεταναστευτικό αναμένεται να αποτελέσουν τη... σημαία της γαλάζιας παράταξης.
 Ετοιμοι για τη μεγάλη εκλογική μάχη
δηλώνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και διαμορφώνουν αυτές τις ώρες την τελική τους στρατηγική εν όψει και της τυπικής έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία θα γίνει με την επιστροφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της τρίτης διερευνητικής εντολής.
Στο επίκεντρο της προσοχής όλων βρίσκονται τα δυο μεγάλα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αλλά -αυτή τη φορά- υπάρχει μια ακόμη παράμετρος, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και το εκλογικό αποτέλεσμα: Πρόκειται για το νέο κόμμα του κ. Λαφαζάνη, τα ποσοστά του οποίου ουδείς αυτή την ώρα μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια καθώς «μετρά» μόλις λίγα 24ωρα «ζωής».
Στα επιτελεία των κομμάτων, υπάρχουν «κρυφά χαρτιά» και «κρυφοί φόβοι», καθώς το τοπίο μετά από επτά μήνες συνεχών ανατροπών, δημοψηφίσματος, διασπάσεων κομμάτων, ψηφοφοριών-θρίλερ στη Βουλή, ίδρυσης νέου κόμματος, είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο.
Οι δημοκοπήσεις μέσα στον Αύγουστο δεν μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν έγκυρες κι έτσι δεν θα ήταν υπερβολή να υποθέσει κανείς ότι το ραντεβού της κάλπης είναι ένα «ραντεβού στα τυφλά».
«Φρένο»
Για τον κ. Τσίπρα, τα «κρυφά χαρτιά» αφορούν σαφώς στη νέα σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομεί τις τελευταίες εβδομάδες με την Ευρώπη, αλλά και τη συζήτηση που ατύπως ξεκίνησε για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο «κρυφός φόβος» αφορά κυρίως το κόμμα Λαφαζάνη. Για τον κ. Μεϊμαράκη, το «κρυφό χαρτί» είναι επίσης το κόμμα Λαφαζάνη που μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο «φρένο» στην προσπάθεια συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Λαφαζάνης ελπίζει ότι ο αντιμνη­μονιακός του λόγος θα «περάσει» στην κοινωνία. Το «Ποτάμι» δεν θέλει την πόλωση διότι θα ευνοηθουν τα μεγαλύτερα κόμματα και θα παίξει το «χαρτί» του νέου που αντιπαρατίθεται με το παλιό.
Ο κ. Κουτσούμπας προχωρά με «όπλο» τη συνέπεια του ΚΚΕ, ενώ στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν την επιστροφή παραδοσιακών ψηφοφόρων του, που τους απογοήτευσε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Εγγυάται το κοινωνικό κράτος στα δύσκολα χρόνια της συμφωνίας
Τα «κρυφά χαρτιά» του απερχομένου πρωθυπουργού σχετίζονται ευθέως με την Ευρώπη. Οι σχέσεις του με αρκετούς ξένους ηγέτες έχουν σαφώς βελτιωθεί μετά και την υπογραφή της νέας συμφωνίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος έχει να περιμένει ένα καλύτερο κλίμα από τους εταίρους με δεδομένο ότι δεν... τους τρομάζει πια! Αυτό, όπως ευελπιστούν και στενοί του συνεργάτες, θα «περάσει» και στο εσωτερικό της χώρας και δη σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης που θέλει την ασφάλεια της Ευρώπης και αναζητά ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, χωρίς φιλελεύθερες λογικές και χωρίς την απόλυτη κυριαρχία της ελεύθερης οικονομίας.
Σημαντικό «χαρτί» αποτελεί σαφώς και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το χρέος. Αυτή η διαβούλευση, έστω και χωρίς κατάληξη (καθώς οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση στα τέλη Οκτώβρη), θα συνεχιστεί και εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και -όπως πιστεύει η Κουμουνδούρου- θα υπάρξουν πολιτικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα, ο μεγάλος φόβος για τον κ. Τσίπρα είναι ο κ. Λαφαζάνης. Ενα κόμμα στα αριστερά του, που δημιουργήθηκε από πρώην συντρόφους του, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο (αν όχι το μεγαλύτερο) πολιτικό και εκλογικό πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη όπως οι κ. Λαφαζάνης, Λεουτσάκος και Πετράκος μιλούν ανοιχτά εναντίον του κ. Τσίπρα προσωπικά, γεγονός που ίσως προκαλέσει ρωγμές στο πολιτικό προφίλ του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο δεύτερος «κρυφός φόβος» του κ. Τσίπρα δεν είναι άλλος από το μεταναστευτικό. Οι διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα είναι τεράστιες και προφανώς ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών η κοινή γνώμη το επιρρίπτει στην κυβέρνηση.
Οι συνεργασίες
Αλλωστε και η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει ως «σημαία» το θέμα αυτό για να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια «δεξιά ρητορική» την οποία τα στελέχη του δύσκολα θα ακολουθήσουν. Τέλος, μεγάλη δυσκολία αποτελούν τα σενάρια της επόμενης μέρας. Το ερώτημα που καλούνται ήδη να απαντήσουν με σαφήνεια τα στελέχη του είναι το με ποιον θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν έχει την αυτοδυναμία.
Ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ είναι μια επιλογή εάν βρίσκονται στην επόμενη Βουλή, διαφορετικά οι δυνατότητες του κ. Τσίπρα περιορίζονται σημαντικά και το βέβαιον είναι ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του κόμματός του θα πιεστούν να δώσουν απαντήσεις πριν φτάσουμε στις κάλπες της 20ής Σεπτέμβρη.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Ποντάρει σε Λαφαζάνη και μεταναστευτικό
Το «κρυφό χαρτί» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι επίσης (από την αντίστροφη πλευρά) το κόμμα του Π. Λαφαζάνη. Αν τα ποσοστά του ξεπεράσουν τις όποιες σημερινές προβλέψεις, τότε η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ θα μειωθεί δραστικά και έτσι ο κερδισμένος θα είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ. Για τον λόγο αυτό, ο Β. Μεϊμαράκης τα τελευταία 24ωρα αναφέρεται στον κ. Λαφαζάνη και δίνει βήμα (με την επίσκεψή του την Παρασκευή) στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Επίσης, σύμφωνα με ορισμένους, κράτησε τη διερευνητική εντολή για να δοθεί έστω λίγος χρόνος έτσι ώστε να οργανωθεί το νέο κόμμα... Για τη ΝΔ «χαρτί» παραμένει και η Ευρώπη, με δεδομένες τις καλές σχέσεις που παραδοσιακά έχει το κόμμα με το ΕΛΚ, αλλά και με τις χριστιανοδημοκρατικές κυβερνήσεις.
Το μεταναστευτικό βοηθά επίσης τη ΝΔ να ακολουθήσει μια «δεξιά ρητορική»,ποντάροντας στην αγανάκτηση των κατοίκων (κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας) που ζητούν άμεσα λύση. Αυτή την αγανάκτηση αντιμετώπισε και την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, κατά την επίσκεψή του στην Κω. Ο «κρυφός φόβος» του κ. Μεϊμαράκη άφορα κατ' αρχήν τη στάση βουλευτών της ΝΔ.
Αδράνεια
Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης μπορεί να οδηγήσει πολλούς να παραμείνουν στον... καναπέ τους, κάτι που θα πλήξει τη ΝΔ επικοινωνιακά, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να προβάλει μια ικανή ομάδα στελεχών που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας εάν έχει στις 20 Σεπτεμβρίου την εκλογική πρωτιά.
Επίσης «κρυφός φόβος» του προέδρου της ΝΔ είναι το πώς θα αντιδράσει η κοινή γνώμη στην προβολή του έργου των κυβερνήσεων Σαμαρά. Ο τέως πρωθυπουργός νιώθει δικαιωμένος από τις εξελίξεις και θέλει (δικαίως) αυτό να τονιστεί. Είναι όμως αυτό ένα επιχείρημα που θα αγγίξει τους πολίτες;
Αυτό είναι το ερώτημα που έχει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ και αναμένεται να το απαντήσει με τη στάση του τις επόμενες ημέρες μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις που θα κάνει και τις συνεντεύξεις που θα παραχωρήσει.
Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης υποτιμά ήδη έναν ακόμη «κρυφό φόβο»: Αυτόν της αντιπαράθεσης του νέου με το παλιό. «Ο παλιός είναι αλλιώς» είχε πει στον κ. Τσίπρα στη Βουλή και τώρα επιχειρεί με μια ιδιαίτερη φρασεολογία να αποδομήσει το προφίλ του σύγχρονου πολιτικού ηγέτη που επιχειρεί να φτιάξει όχι μόνο ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αλλά και ο Στ. Θεοδωράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου