Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

«Δήλωση περιουσίας» από όλους τους φορολογούμενους



«Δήλωση περιουσιακής κατάστασης» θα υποβάλλουν από το 2016 όλοι οι φορολογούμενοι, με πλήρη και αναλυτική καταγραφή των ακίνητων και κινητών αξιών (καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, επενδύσεις χαρτοφυλακίου κ.ά.), ακόμα και των μετρητών που έχουν στο σπίτι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος το ηλεκτρονικό φακέλωμα από την Εφορία του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ κάθε φορολογουμένου και ο εντοπισμός του μαύρου χρήματος με επιβολή κυρώσεων
που θα φθάνουν μέχρι την πλήρη δέσμευση του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε.
Παράλληλα, ένα από τα βασικά μέτρα για το χτύπημα της φοροδιαφυγής είναι η επέκταση και η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές και κυρίως στην παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες με κίνητρο τη σύνδεση των καρτών με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για τις αποδείξεις και τις δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Ακόμη θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που συλλαμβάνονται.
Τις παραπάνω ανατροπές που συνδέονται με τους όρους του νέου Μνημονίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης περιέγραψε χθες στο Mega τα βασικά μέτρα για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, παρουσιάζοντας τη «Δήλωση περιουσιακής κατάστασης» που θα υποβάλλουν από το 2016 όλοι οι φορολογούμενοι
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το περιουσιολόγιο θα είναι μια νέα αρχή της σχέσης της Εφορίας με τους φορολογούμενους καθώς μετά την έναρξη λειτουργίας του οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσία του φορολογουμένου θα πρέπει να δικαιολογείται από τις φορολογικές του δηλώσεις. Ειδικότερα:
Μέχρι τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το Taxis όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητά τους και να συμπληρώσουν στοιχεία τα οποία δεν έχει στο αρχείο της η Εφορία, όπως μετρητά στο σπίτι, καταθέσεις και επενδύσεις ή και ακίνητα στο εξωτερικό.
Ειδική ρύθμιση
Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσω ειδικής ρύθμισης να τα δηλώσουν καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο. Για τα μετρητά στο σπίτι θα υπάρξει ένα μικρό όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους αλλά στην περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ποσά αυτά δεν θα μπορούν να τα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες. «Δεν θα γίνουν υπερβολές με την υποχρεωτική δήλωση κοσμημάτων ή πινάκων ζωγραφικής», είπε ο κ. Αλεξιάδης, αλλά διευκρίνισε ότι αν ένας φορολογούμενος έχει στο σπίτι του έναν πίνακα 800.000 ευρώ, προφανώς και θα πρέπει να τον δηλώσει.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πληρωμές μέσω τραπεζών και μέσω πλαστικού χρήματος και το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και θα δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο για τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι να «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για τις οικογενειακές δαπάνες μέσω πιστωτικής κάρτας και οι ιατρικές δαπάνες που έχουν έκπτωση από τον φόρο να αποδεικνύονται μέσω πιστωτικής κάρτας. «Θα υπάρχουν ειδικά κριτήρια, καθώς δεν μπορούμε να βάλουμε σε αυτήν τη διαδικασία ανθρώπους που δεν έχουν συνηθίσει, άρα ας βάλουμε ένα ηλικιακό όριο τα 75-80 χρόνια», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου