Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Έρχεται η ... «Εφορία ΑΕ» - Πώς θα λειτουργεί το ελληνικό IRS



Ένα από τα μέτρα που φέρνει το 3ο μνημόνιο αφορά και στην ίδρυση –με νόμο ο οποίος θα πρέπει να περάσει με ταχύτατες διαδικασίες μέσα στον Οκτώβριο «αυτόνομου φορέα εσόδων» ο οποίος θα πρέπει να καταστεί πλήρως λειτουργικός έως τον Ιούνιο
του 2016.

 Ο φορέας αυτός, θα έχει τη δομή εταιρείας καθώς θα διοικείται από διευθύνοντα σύμβουλο και ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο ενώ θα εκτελεί δικό του προϋπολογισμό.


Ουσιαστικά, ο φορέας αυτός αναμένεται να αποτελέσει το διάδοχο σχήμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ένα ...ελληνικό IRS με μεγάλη εξουσία καθώς αναμένεται να ελέγχει το σύνολο του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας –ήδη προωθείται η απορρόφηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων- αλλά και πρόσβαση στο σύνολο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που θα αξιοποιούνται τόσο για τη διενέργεια των φορολογικών εσόδων όσο και για τη συλλογή των οφειλόμενων: από τα εισοδήματα και τις καταθέσεις, μέχρι την περιουσιακή κατάσταση του καθενός, τις οφειλές του στο δημόσιο ακόμη και τις βασικές καταναλωτικές του συνήθειες.

Πρακτικά, ο νέος φορέας θα έχει πρόσβαση σε ετήσια εισοδήματα άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, καταθέσεις επίσης άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 650 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του αυτόνομου φορέα εσόδων θα είναι ταχύτατες. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε όλες οι αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ –συμπεριλαμβανομένης της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και των 3500 φακέλων με τις ανοικτές υποθέσεις- να περάσουν στην ΓΓΔΕ. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή και το μόνο που εκκρεμεί είναι η έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τον υπουργό Οικονομικών.

Μέσα στον Οκτώβριο, θα έρθει επίσης στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση πλέον του νέου αυτόνομου φορέα εσόδων.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει και το μνημόνιο, θα προσδιορίζει:

· Τη νομική μορφή, του νέου φορέα·
· Τις εξουσίες διευθύνοντος συμβούλου και του ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου·
· Τη σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς φορείς·
· Την ευελιξία όσον αφορά στους ανθρώπινους πόρους του φορέα και η σχέση του με τη δημόσια διοίκηση·
· Την αυτονομία του προϋπολογισμού του, με τη δική του Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) και νέο τρόπο χρηματοδότησης για την εναρμόνιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων

Έως τον Δεκέμβριο του 2015, θα πρέπει να έχει οριστεί το νέο διοικητικού συμβούλιο έτσι ώστε ο νέος φορέας να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τ μέσα του 2016.




fpress 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου