Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Έτσι είναι οι servers της Google.(ΦΩΤΟ)



 Μία από τις λίγες φορές που η Google δείχνει και μιλάει για τους, πρακτικά μυστικούς έως σήμερα, server της.
Η Google δίνει την ευκαιρία να πάρουμε μια μικρή γεύση για τα συστήματα των server της που κινούν τις τεράστιες επιχειρηματικές της δραστηριότητες, αλλά και πολλές από τις δικές μας ενασχολήσεις στο Internet.
Ο Amin Vadat της Google λέει ότι το σημερινό δίκτυο της εταιρείας με το όνομα Jupiter
μπορεί να διαχωρίζεται όγκο δεδομένων ενός petabit ανά δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικά 100.000 servers της εταιρείας επικοινωνούν μεταξύ τους με ταχύτητα 10Gb/s. Η ταχύτητα αυτή είναι περίπου 100 φορές πιο μεγάλη από εκείνη του προηγούμενου δικτύου της που είχε δημιουργηθεί το 2005.
Πώς όμως η Google κατάφερε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο; Αντί να επενδύσει σε υποδομές και προϊόντα από εταιρείες όπως η Cisco, αποφάσισε και έχτισε το δικό της hardware με chip του εμπορίου από εταιρείες όπως είναι η Qualcomm. Στόχος ήταν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο software και λιγότερη στο hardware, κάτι που είναι αδύνατο να επιτευχθεί με χρήση έτοιμων switcher.
O Vadat λέει ότι το hardware switching είναι χειροκίνητο και επιρρεπές σε λάθη, ενώ δεν θα μπορούσε να μεγαλώσει αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες της Google. Το software switching είναι πιο οικονομικό και πιο εύκολο να το δημιουργήσεις απομακρυσμένα, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για μία εταιρεία που διπλασιάζει τις απαιτήσεις σε bandwidth χρόνο με το χρόνο.

Η Google θεωρεί τη δομή των server της ως ένα καίριας σημασίας πλεονέκτημα της απέναντι στους ανταγωνιστές της, όπως είναι οι Microsoft και η Amazon. Και ο λόγος που κάνει τώρα εκτεταμένη αναφορά στα συστήματα της είναι πλέον έχει ξεκινήσει να πωλεί υπηρεσίες cloud σε τρίτους. Αλλά και πέρα από την διαφήμιση του πρoϊόντος της, η Google έχει ανάγκη να προσελκύσει κόσμο από τον ακαδημαϊκό χώρο για να λύσει τις δομικές και διαχειριστικές προκλήσεις που θέτει το μέγεθος των συστημάτων της.
Η Google παρουσίασε τα συστήματα των server της στο συνέδριο Sigcomm για το networking στο Λονδίνο και έδωσε στη δημοσιότητα και ένα technical paper για όσους θέλετε να εντρυφήσετε σε αυτά, αλλά και να δείτε αν υπάρχει κάποια ευκαιρία για εσάς στο Palo Alto. Πηγή: Pcmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου