Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Εως 30 Οκτωβρίου η καταβολή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ



Προς το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα μάλιστα με σχετική διάταξη σε έναν εκ των μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Έχει ήδη δοθεί η δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου με πρώτη καταβλητέα δόση στις 30 του ίδιου μήνα.

Η καταβολή θα γίνει σε πέντε δόσεις, δηλαδή μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2016. Αν και σε ονομαστικούς όρους η επιβάρυνση θα είναι η ίδια με αυτή του 2014, στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έχουν κρυφές επιβαρύνσεις.
Ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει καταγραφεί επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδας περαιτέρω μείωση της εμπορικής αξίας των ακινήτων κατά περίπου 5%.
Υπάρχει σε εκκρεμότητα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών. Με δεδομένο ότι και φέτος ο φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες του 2007, στην πραγματικότητα οι ρυθμίσεις ακινήτων θα επιβαρυνθούν περαιτέρω καθώς έχει απομειωθεί η αξία της περιουσίας τους ωστόσο ο φόρος που θα πληρώσουν θα είναι ακριβώς ίδιος με τον περυσινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου