Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Στίγκλιτς: Η Γερμανία ευθύνεται για το χάος στην Ελλάδα



Ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς επικρίνει με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel για μια ακόμη φορά την πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι «η Γερμανία ευθύνεται για το χάος».
Σύμφωνα με τον Στίγκλιτς, το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δε λύθηκε μετά τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης. «Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον. Πρέπει να
περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, αν θα υπάρξει ένας συνασπισμός που θα μπορέσει να σπάσει το παλιό σύστημα των ολιγαρχών. Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει και πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επικεντρώθηκε στο θέμα των ολιγαρχών», σημειώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, που κατηγορεί τη Γερμανία ότι ευθύνεται για το χάος, επειδή ασκεί μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της τρόικας.
Ο Στίγκλιτς τάσσεται εξάλλου και πάλι υπέρ ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ότι η χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι ένα γεγονός, ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει κανείς: κούρεμα, αναδιάρθρωση ή οτιδήποτε άλλο».
Εκτιμά επίσης ότι αν δεν αναθεωρηθούν κάποιοι από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα, όπως το υψηλό πλεόνασμα που πρέπει νε πετύχει η χώρα μας το 2018, «η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη».
«Αυτό που σκοτώνει την Ελλάδα δεν είναι μόνο η έλλειψη αποδοτικότητας στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό. Όταν το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο κατεστραμμένο στην Ελλάδα, δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και η Ελλάδα είναι μια χώρα των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότησή τους», ξεκαθαρίζει.
Ο Στίγκλιτς καταλήγει επισημαίνοντας ότι η πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία είναι μια επικίνδυνη πολιτική. «Η χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων δεν λειτουργεί σε καμία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αν αυτό συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια, ο ασθενής θα πεθάνει», προειδοποιεί.
Για να αποφευχθούν αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα ο Αμερικανός οικονομολόγος προτείνει «να προχωρήσει γρήγορα η τραπεζική ένωση» στην Ευρωζώνη, εξηγώντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου