Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Επιχείρηση "Καθαρά Χέρια" ξεκινά ο Τσίπρας.



Η ελληνική επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» ξεκινά από το Μαξίμου, όπως άλλωστε έκαναν σαφές όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε δηλώσεις τους πριν και μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Λάβρος εμφανίστηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ: «Θα μπουν πολλά πόδια σε ένα παπούτσι», δήλωσε, διαμηνύοντας ότι όσοι φοβούνται πως το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο... έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται άβολα...
Το κυνήγι όσων λυμαίνονταν δημόσιο χρήμα θα στείλει μήνυμα σε δύο αποδέκτες:


Αφενός, προς τους πολίτες της χώρας, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και σέβεται τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ότι θα ξεμπερδέψει με το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς, Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί το περί δικαίου αίσθημα που δεκαετίες πνίγεται στον βούρκο του παράνομου πλουτισμού.

Αφετέρου, οι δανειστές θα δουν για πρώτη φορά τη χώρα να διευθετεί τα του οίκου της, επιφέροντας ένα καίριο χτύπημα στη μεγαλύτερη πληγή της μεταπολιτευτικής κοινωνίας, που δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Η απομάκρυνση του Παναγιώτη Νικουλούδη, αρμόδιου για θέματα διαφθοράς στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Ο πρώην εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, παρότι αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται ότι προκάλεσε απογοήτευση στο Μαξίμου λόγω… αναποτελεσματικότητας.

Σημείο αιχμής ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- τα 7 δις. ευρώ, από απόκρυψη φορολογητέας ύλης που είχαν εντοπίσει οι ελεγκτικές αρχές σε 3.500 περιπτώσεις, κατά τον έλεγχο τραπεζικών και φορολογικών δηλώσεων και δεν κατάφερε ποτέ να εισπράξει το ελληνικό κράτος.

Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο 62χρονος δικαστικός, ο οποίος έχει τη στήριξη και των ΑΝΕΛ και περγαμηνές από κομβικά πόστα. Έχει διατελέσει εποπτεύων της δίωξης για το οργανωμένο έγκλημα, προϊστάμενος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και διοικητής της ΕΥΠ επί Κώστα Καραμανλή.
Προτεραιότητά του να κάνει φύλλο και φτερό τη λίστα Λαγκάρντ και να αξιοποιήσει τα στοιχεία που έδωσε στην ελληνική Δικαιοσύνη ο Ερβέ Φαλτσάνι, το πρώην στέλεχος της HSBC που «ψιθύρισε» ονόματα και διευθύνσεις στους Έλληνες εισαγγελείς για όσους κρύβονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Το «παιχνίδι» παίζεται σε πολλά μέτωπα: Παράγοντες του επιχειρηματικού και οικονομικού κατεστημένου που καταφέρνουν διαβιούν επί χρόνια δρώντας παρασιτικά, μεταφέροντας σε offshore αμύθητα ποσά, μεγαλοκαταθέτες που έχουν βγάλει χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, αμαρτωλά δάνεια της ΑΤΕ, ύποπτες συμβάσεις με υπερκοστολογήσεις δισεκατομμυρίων για μεγάλα δημόσια έργα, σκανδαλώδεις προμήθειες σε νοσοκομεία και φορείς του δημοσίου...

Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται η εκκίνηση και η ολοκλήρωση του ζητήματος των ραδιοτηλεοπτικών αδειών καθώς και οι δράσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού.

Το ζητούμενο είναι οι εξαγγελθείσες φιλόδοξες δεσμεύσεις να μη «σκοντάψουν» στους σκοπέλους του παρασκηνίου και η παρούσα κυβέρνηση να καταφέρει να μείνει αναμάρτητη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου