Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Χαοτική κατάσταση στην Τουρκία.Επι ποδός πολέμου οι Κούρδοι.



Βαριά είναι η σκιά που ρίχνουν στην Τουρκία τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο κίνδυνος ενός ρήγματος είναι ορατός καθώς το Κουρδικό έχει βγει εκτός ελέγχου και ο πόλεμος με το ΡΚΚ κινδυνεύει να ανάψει τη φωτιά της έντασης με ολόκληρη την κουρδική κοινότητα. 
Οι επιθέσεις κατά των Κούρδων και ειδικά κατά του φιλοκουρδικού HDP και της εφημερίδας Χουριέτ δυναμιτίζουν επικίνδυνα το κλίμα ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου ενώ είναι άγνωστο πως θα μπορέσουν να στηθούν κάλπες στις κουρδικές περιοχές μέσα σε ένα τέτοιο
κλίμα πόλωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιοχές έχουν επιβληθεί μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία ενώ έχουν συνολικά συσταθεί πάνω από 100 προσωρινές «στρατιωτικές ζώνες».
Ο ηγέτης του HDPΣελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε μάλιστα το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι σπρώχνει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.
Η είσοδος του φιλοκουρδικού HDP μετά τις εκλογές του Ιουνίου ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που στέρησε την αυτοδυναμία από το ΑΚΡ του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και του προέδρου Ερντογάν.
Μεταξύ άλλων την νύχτα προς Τετάρτη, ο όχλος περικύκλωσε και έβαλε φωτιά στα κεντρικά γραφεία του HDP στην Άγκυρα, κατεβάζοντας τη σημαία του κόμματος, μέχρι που αρκετή ώρα αργότερα επενέβη η αστυνομία και διέλυσε τους συγκεντρωμένους. Ανάλογες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στην Αλάνια, όπου τα εκεί γραφεία του κόμματος παραδόθηκαν στις φλόγες. Πέραν της Άγκυρας, γραφεία του HDP έγιναν στόχος σε άλλες έξι πόλεις.
Πίσω από τις συγκεντρώσεις βρίσκεται το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το οποίο έχει βγει στο δρόμο με σύνθημα «κατάρα στην τρομοκρατία». Το ίδιο και οι υποστηρικτές του κατηγορούν το φιλοκουρδικό HDP πως είναι ο «πολιτικός βραχίονας» του PKK.
Το κόμμα  προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την οργή στην Τουρκία για τις επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον στρατού και αστυνομίας: Μόνο τις τελευταίες ημέρες, έχουν σκοτωθεί 29 ένστολοι στα νοτιοανατολικά, απολογισμός υψηλότερος και από ό,τι στις θερμότερες εποχές των τελευταίων χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου