Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοίνωση-Καταγγελία της ΔΑΚΕ Καθηγητών Ν.Πέλλας για τις κενές θέσεις στα σχολεία



Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Για μια ακόμα σχολική χρονιά η εκπαίδευση βρίσκεται στο στόχαστρο των συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, των περικοπών και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων ΕΕ – ΟΟΣΑ. Μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου μέσα στο καλοκαίρι, κατεδαφίζονται στοιχειώδη εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, που είχαν ήδη  πληγεί τα τελευταία χρόνια. Μια σχολική χρονιά που ξεκινάει με σημαντικά προβλήματα:

1.      Χιλιάδες κενά στα σχολεία.
2.      Καθυστέρηση στην πρόσληψη αναπληρωτών λόγω κακού σχεδιασμού του Υπουργείου και μάλιστα τα κενά της Δευτεροβάθμιας μπορούν να καλυφθούν ΜΟΝΟ με χρήματα του κρατικού Προϋπολογισμού ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
3.      Μεγάλη έλλειψη σε βιβλία ειδικοτήτων (ειδικά στον Τομέα Υγείας – Πρόνοιας).
4.      Εφαρμογή του νόμου για 27+10% (πρακτικά δηλ 30 μαθητές/τάξη).
5.      Άρνηση πολλών Δ/ντων Εκπ/σης να αποδεσμεύσουν συναδέλφους που πήραν απόσπαση.
Τόσο η ΟΛΜΕ όσο και πολλές ΕΛΜΕ της χώρας έχουν προχωρήσει ήδη σε ανακοινώσεις – καταγγελίες αλλά και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Δ/νσεις Εκπ/σης αναφορικά με τα ανωτέρω προβλήματα.
Στην Πέλλα όμως η απόλυτη σιωπή. Οι παρατάξεις που ηγούνται στα ΔΣ της Α΄ και Β΄ ΕΛΜΕ Πέλλας εξάντλησαν την όποια «αγωνιστικότητα» τους με μια ανακοίνωση – καταγγελία κατά δήλωσης του κ Μεϊμαράκη, αδιαφορώντας προκλητικά και επιδεικτικά για οποιαδήποτε αναφορά στα σημαντικά προβλήματα της εκπαίδευσης σήμερα, δηλώνοντας ότι αυτό θα γίνει «όταν και όσο πρέπει»!!!!!!!. Δεν έδειξαν όμως την ίδια αγωνιστική διάθεση στις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά, για νέα αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Γιατί άραγε;
Οι παρατάξεις που ηγούνται στα δύο ΔΣ κάνουν πως δεν βλέπουν ότι η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει με τα ίδια προβλήματα που είχαμε όλοι καταγγείλει και πέρυσι. Η στοιχειώδης συνδικαλιστική τους υποχρέωση είναι να προκαλέσουν συνεδριάσεις των Δ.Σ. τους και Γενικές Συνελεύσεις των μελών τους προκειμένου να καταγραφούν και να ακουστούν τα πολλαπλά προβλήματα του κλάδου και να γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις. Είναι εκκωφαντική και περίεργη η σιωπή τους, δίνοντας την αίσθηση ότι έτσι καλύπτουν τις αστοχίες του Υπουργείου Παιδείας στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, για τα οποία πέρυσι διαμαρτύρονταν μέχρι και σε τηλεοπτικά κανάλια, ενώ φέτος σφυρίζουν αδιάφορα, σα να μην υπάρχουν. Αυτή η τακτική ξεκάθαρα εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα και όχι τα δικαιώματα των εργαζόμενων συναδέλφων καθηγητών.
Ως ΔΑΚΕ Καθηγητών Πέλλας έχουμε σταθεί πάντα στο πλευρό των συναδέλφων με μόνο κριτήριο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εκπαιδευτικού κόσμου, δείχνοντας έμπρακτα τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της, μακριά από κάθε μικροκομματική συμπεριφορά. Δυστυχώς όμως γινόμαστε μάρτυρες συμπεριφοράς και τακτικών κομματικού συνδικαλισμού από τις παρατάξεις που ηγούνται στα ΔΣ των δύο ΕΛΜΕ της Πέλλας.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Πέλλας καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά των παρατάξεων ΕΚΑΕ (Α’ Πέλλας) και ΑΣΚ (Β’ Πέλλας), καθώς και όποιων δήθεν ανεξάρτητων μελών των δύο ΔΣ στηρίζουν τις τακτικές αυτές, δηλώνοντας ότι ως η μόνη αποδεδειγμένα ανεξάρτητη συνδικαλιστική παράταξη συνεχίζει αταλάντευτα την ανεξάρτητη και διεκδικητική της πορεία υπηρετώντας όλους του εκπαιδευτικούς και τα συμφέροντα της δημόσιας εκπαίδευσης, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις έτοιμη να παρέμβει για να αποτρέψει την περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Σας ευχόμαστε μια καλή, αγωνιστική και ελπιδοφόρα χρονιά!

ΔΑΚΕ Καθηγητών
Α΄ και Β΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου