Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου



Η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ -μέχρι ένα ποτήρι ή 15 γραμμάρια τη μέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτήρια ή 30 γραμμάρια για τους άνδρες- σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ιδίως οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτήρι κρασί τη μέρα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με αύξηση του
κινδύνου για καρκίνο. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και σε μικρότερες ποσότητες το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει κάπως τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, ήπατος, στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Έντουαρντ Τζιοβανούτσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 88.000 γυναίκες και 48.000 άνδρες για μια περίοδο έως 30 ετών.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ. Στη διάρκεια της 30ετούς μελέτης εμφανίσθηκαν διάφορα είδη καρκίνου σε 19.269 γυναίκες και 7.571 άνδρες.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο σχετίζεται με μια μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο και στα δύο φύλα, καπνιστές και μη.

Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου σχετικού με το αλκοόλ είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ανδρών καπνιστών, αλλά όχι των μη καπνιστών. Μεταξύ των γυναικών, καπνιστριών και μη, ο κίνδυνος καρκίνου, ιδίως του μαστού, είναι αυξημένος, έστω κι αν η κατανάλωση αλκοόλ δεν ξεπερνά το ένα ποτό ημερησίως.

Οι ερευνητές συνέστησαν στους άνδρες να μην πίνουν πάνω από δύο μερίδες αλκοόλ τη μέρα και στις γυναίκες πάνω από μία. Ως μερίδα νοείται ένα ποτό που περιέχει 15 γραμμάρια αλκοόλ, ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με ένα ποτήρι κρασί ή μια μικρή μπίρα.

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, θα πρέπει να πίνουν ακόμη λιγότερο ή καθόλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Παύλος Δρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου