Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Δώδεκα βότανα χαρίζουν αδυνάτισμα και ευεξία



Η θεραπευτική δράση των βοτάνων είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Βοηθούν, μεταξύ άλλων, στην απώλεια βάρους και στην καλή λειτουργία του πεπτικού και του μεταβολισμού
Πολύτιμοι σύμμαχοι της υγείας από την αρχαιότητα είναι τα βότανα. Βοηθούν στον έλεγχο μίας σειράς παθήσεων, αλλά και του σωματικού βάρους. Η χρήση τους μπορεί να κάνει πιο εύκολη την προσπάθεια απώλειας περιττών κιλών, με την προϋπόθεση ότι δεν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, είναι ενήμερος ο γιατρός και δεν γίνεται υπερβολική πρόσληψη
θερμίδων.
Δώδεκα από τα βότανα αυτά μπορούν να αποτελέσουν το «μυστικό» της επιτυχίας για όσους θέλουν να αποφεύγουν τη συσσώρευση του αντιαισθητικού και επικίνδυνου λίπους στο σώμα τους.
Τα αιθέρια έλαια της αψιθιάς συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, βοηθώντας όσους καταναλώνουν πολλά γλυκά.
Ο ιβίσκος βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού, έχοντας θετικό ρόλο στον καλό μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπιδίων και πρωτεϊνών. Eχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και στη θεραπεία της υψηλής πίεσης.
Η λουίζα βελτιώνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού, συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης και στην καλύτερη διούρηση. Eχει κατευναστική δράση
και βοηθάει όσους εμφανίζουν κατακράτηση υγρών.
Το ρόφημα του μαϊντανού μειώνει τη «λιγούρα», συμβάλλει στην απώλεια λίπους από την κοιλιά και την περιφέρεια, περιορίζοντας και την κυτταρίτιδα.
Η συστηματική κατανάλωση αφεψήματος μάραθου, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο μεταβολισμό των λιπαρών τροφών και απώλεια βάρους.
Η πικραλίδα επιβραδύνει την πέψη, δημιουργώντας το αίσθημα της πληρότητας. Βοηθά, επίσης, στον μεταβολισμό του λίπους και του σακχάρου.
Το πράσινο τσάι θεωρείται ο «βασιλιάς της αποτοξίνωσης». Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι το καταναλώνουν συστηματικά χάνουν πιο εύκολα κοιλιακό λίπος. Διουρητική δράση έχουν και τα φύλλα της σημύδας, τα οποία βελτιώνουν τις καύσεις του λίπους, μειώνουν το ουρικό οξύ και περιορίζουν την κυτταρίτιδα.
Η σπιρουλίνα συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης σε όσους καταφεύγουν στο φαγητό όταν δεν έχουν καλή διάθεση. Είναι εξαιρετικά θρεπτική και περιορίζει την πείνα μεταξύ των γευμάτων.
Στον μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών βοηθάει το ταραξά­κο. Συμβάλλει στον περιορισμό της χοληστερίνης, ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ήπατος.
Το φασκόμηλο βοηθάει στην αποτοξίνωση και στη γρήγορη απώλεια βάρους, κινητοποιώντας τον μεταβολισμό και συμβάλλοντας στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα.
Το χαμομήλι βοηθάει στο «ξεφούσκωμα», παρέχοντας τα ευεργετικά του αποτελέσματα με την κατανάλωση δύο φλιτζανιών την ημέρα.
Εξαιρετικά ωφέλιμο το πράσινο τσάι, αλλά επικίνδυνο για την υπέρταση
Πολλαπλά ωφέλιμο, αλλά και δυνητικά επικίνδυνο για όσους λαμβάνουν φάρμακα κατά της υπέρτασης είναι το πράσινο τσάι Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ καταπραΰνει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Ιάπωνες ερευνητές, ωστόσο, διαπίστωσαν πρόσφατα ότι το πράσινο τσάι πρέπει να αποφεύγεται από τους ασθενείς που λαμβάνουν ειδική αγωγή κατά της υπέρτασης με έναν αναστολέα της ναδολόλης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, δύο κούπες πράσινο τσάι την ημέρα είναι αρκετές για να παρατηρηθεί αρνητική επίδραση του πράσινου τσαγιού στη θεραπεία. Η διαδικασία παραμένει άγνωστη, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχει επηρεάζουν τη διαδικασία απορρόφησης του φαρμάκου από το αίμα. Οσοι έχουν υπέρταση και ακολουθούν τη συγκεκριμένη θεραπεία, καλό είναι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με το εάν μπορούν να πίνουν πράσινο τσάι και σε ποιες ποσότητες. Οσοι έχουν υπέρταση, αλλά δεν λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα, δεν αντιμετωπίζουν κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου