Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Έρχεται η τελική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.



Με μπαράζ ρυθμίσεων ετοιμάζονται οι τράπεζες και οι αρμόδιες αρχές, δηλαδήΤράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια τόσο στον τομέα της στεγαστικής πίστης όσο και στο κομμάτι των χορηγήσεων προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.Σύμφωνα με πληροφορίες του, η λύση που προκρίνεται για αυτές τις δυο κατηγορίες δανείων είναι το «σπάσιμο» (split) του δανείου στη μέση, όπου το 50% θα εξυπηρετείται και το υπόλοιπο 50% θα παγώσει για 5
χρόνια.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή θα αφορά δάνεια στέγης συνολικής αξίας 8-10 δισ. ευρώ και δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έχει γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία, ώστε το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του έτους, ενώ αναμένεται .και η λεπτομερής καταγραφή από την Τράπεζα της Ελλάδος που στα μέσα Οκτωβρίου θα παρουσιάσει την έκθεση, στην οποία θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των επισφαλών δανείων. Την ίδια περίοδο θα δοθεί στην δημοσιότητα και ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται με ακρίβεια, τα βήματα της μεθόδου του split.
Ποιους θα αφορά
Η λύση του σπασίματος του δανείου, όπως προαναφέρθηκε, θα αφορά τα στεγαστικά και τα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα οποία είναι προβληματικά λόγω καθυστέρησης στην αποπληρωμή αλλά ο κάτοχος τους είναι οικονομικά βιώσιμος παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα κριτήρια, εφόσον ο δανειολήπτης διαθέτει εισόδημα, το οποίο όμως έχει μειωθεί, τότε οι τράπεζες θα του προτείνουν το σπάσιμο του δανείου στα δύο και την συνέχιση της αποπληρωμής του μισού, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 έτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε περίπτωση που μετά το πέρας της πενταετίας δεν έχουν βελτιωθεί η οικονομική και εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη τότε θα εξετασθούν άλλες λύσεις, όπως το «κούρεμα» του μισού δανείου. Βασική παράμετρος, εκτός της οικονομικής εξέλιξης του δανειολήπτη, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς την τύχη του 50% του δανείου που θα παγώσει, είναι η πορεία της οικονομίας και κατ´ επέκταση η πορεία των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου