Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Προς χαλάρωση τα capital controls



Την εκτίμηση ότι τα capital controls θα οδηγηθούν προς νέα χαλάρωση αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνηση εκφράζουν τραπεζικοί κύκλοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μια σταθερή κυβέρνηση θα καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που είχε διαρραγεί, λόγω της πολιτικής αστάθειας που διέρχεται η χώρα τους τελευταίους μήνες, έτσι ώστε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχθεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη κίνηση κεφαλαίων. Αυτό βέβαια, δεν φαίνεται πως θα βρει
εφαρμογή και στις αναλήψεις από τα ATM ή τα γκισέ τραπεζών για τα οποία η κυρίαρχη σκέψη είναι να μην επιστρέψουμε ποτέ στα ημερήσια όρια αναλήψεων του παρελθόντος.
Αντίθετα, αναμένεται να διατηρηθεί το περιοριστικό καθεστώς ώστε να κυριαρχήσει η χρήση του πλαστικού χρήματος. με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Επίσης, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι συναλλαγές με το εξωτερικό ή μέσω ίντερνετ θα χαλαρώνουν διαρκώς, μέχρι το τέλος του χρόνου που θα τείνουν να εξαλειφτούν πλήρως, οπως θα συμβεί και για την χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για τις οποίες ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο εμπόδιο μπορεί να είναι το ημερήσιο όριο των τραπεζών, το οποίο ξεπερνιέται αν η συναλλαγή γίνει νωρίς την επόμενη μέρα.
Για εκείνους που κρύβουν χρήματα στα σεντούκια και τα στρώματα ή διατηρουν λογαρισαμούς σε τράπεζες του εξωτερικού και θέλουν να τα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες, σχεδιάζεται να μην ισχύουν οι περιορισμοί των capital controls και να μπορεί ο καταθέτης να τα πάρει όποτε επιθυμεί.
Όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, το κλειδί για την χαλάρωση των περιορισμών βρίσκεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και στην επιστροφή των καταθέσεων, ενώ ενισχυτικά θα λειτουργήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, όπου αρχίζει να εκδηλώνεται ζωηρό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου