Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

«Ύμνοι» των New York Times στην ανθρωπιά των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες



Μπορεί η Ελλάδα να εμφανίζεται, συνήθως, για τους… λάθος λόγους στις σελίδες του διεθνούς Τύπου, ωστόσο, αυτή τη φορά, η… έκπληξη έρχεται από τους New York Times -και είναι για καλό.Αναφέροντας τη χώρα μας ως παράδειγμα προς μίμηση, ο δημοσιογράφος Roger Cohen εξυπνεί τις προσπάθειες των ανθρώπων των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα.
«Ο σύγχρονος κόσμος μας δίνει το εξής μήνυμα: λιγότερη ανθρωπιά, περισσότερη
αποτελεσματικότητα. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της παραγωγικότητας. Οι πράξεις εντιμότητας δεν είναι της μόδας» λέει ο δημοσιογράφος στην εισαγωγή του για το κύμα προσφύγων που έχουν κατακλύσει τη χώρα μας.
«Καμία χώρα δεν έχει χτυπηθεί τόσο έντονα από την κρίση. Καμία χώρα δεν έχει ανταποκριθεί με τόση συνεπή ανθρωπιά στην ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων» σημειώνει ο Cohen.
Με περίπου 200.000 πρόσφυγες να έχουν φτάσει από τη Συρία στην Ελλάδα, θα περίμενε κανείς ότι οι άνθρωποι δεν θα αντιμετώπιζαν αυτό το φαινόμενο σωστά, ειδικά στο νησί της Λέσβου, που έχει και τις περισσότερες αφίξεις. Και ενώ τα έσοδα του κάθε Μυτιληνιού έχουν μειωθεί κατά 23% ετησίως, οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να βοηθούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου.
«Σε γενικές γραμμές, οι πρόσφυγες έτυχαν θερμής υποδοχής. Υπήρξαν συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου, αλλά σχεδόν καθόλου από την άθλια μισαλλοδοξία, τους μικροπρεπείς υπολογισμούς, και την στενομυαλιά που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βορειότερα και ιδίως της Ουγγαρίας» γράφει η εφημερίδα.
Ο δημοσιογράφος μιλάει με ανθρώπους που εθελοντικά προσφέρουν τα αυτοκίνητά τους για να μεταφέρουν πρόσφυγες, με οργανώσεις που δρουν στο νησί. Ένας οδηγός λεωφορείου, ο κ. Παπαγρηγορίου, που οδηγεί ένα πουλμαν που κάποτε χρησιμοποιούνταν για μεταφορά πλούσιων τουριστών, δουλεύει από το πρωί έως αργά το βράδυ για να μεταφέρει τους πρόσφυγες.
Ο δημοσιογράφος μιλάει με τους πρόσφυγες. Ένας Σύρος οδοντίατρος με τη γυναίκα του παντρεύτηκαν πριν από δύο εβδομάδες. «Αυτός είναι ο μήνας του μέλιτός μας» λένε πικραμένοι.
«Οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες θέλουν να πάνε στη βόρεια Γερμανία, για να δουλέψουν. Θα είναι τυχεροί, αν βρουν την ανθρωπιά του Παπαγρηγορίου» καταλήγει ο Cohen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου