Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

To δίλημμα Μεϊμαράκη και οι δελφίνοι...



«Πρόεδρο της καρδιάς μας» είχε χαρακτηρίσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον Κώστα Καραμανλή σε συνέντευξη που είχε δώσει στις αρχές του Αυγούστου.
Η στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και οι πιέσεις που του ασκούνται από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, έχουν φέρει προ διλήμματος τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που προς το παρόν επιλέγει να μιλάει με γρίφους.
Η χθεσινή δήλωσή του πάντως «πιθανότατα δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος» άφηνε καθαρά να εννοηθεί το ακριβώς αντίθετο, ότι πιθανότατα και να είναι. Περιμένει, ωστόσο, να
σταθμίσει όλα τα δεδομένα και να δει που θα κάτσει η μπίλια. Ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για τον ίδιο είναι η πλήρης διαφωνία του με τη διαδικασία εκλογής από τη βάση. Διαδικασία που όπως ο ίδιος έχει πει κατά το παρελθόν στηρίζεται στην ψήφο «περαστικών».

Η υποψηφιότητά του θα σηματοδοτήσει ισχυρή καραμανλική επιρροή στα εσωκομματικά της παράταξης. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κορυφαία στελέχη, που ανήκουν στο καραμανλικό περιβάλλον, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Νικήτας Κακλαμάνης, με δηλώσεις τους «ψηφίζουν» τον νυν υπηρεσιακό πρόεδρο της ΝΔ.

Η πασαρέλα των δελφίνων ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την ήττα στις εκλογές και η μάχη για την προεδρία, σε συνδυασμό με εσωκομματικά καρφώματα, αναμένεται αμείλικτη.

Πρώτη επίσημη υποψηφιότητα εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την αρχηγική εμφάνιση χθες σε τηλεοπτικό σταθμό και τη δήλωση «η ΝΔ χρειάζεται μεγάλη ανανέωση, Το πρόβλημά της είναι πιο βαθύ από το πρόσωπο του αρχηγού», ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε την κούρσα της διαδοχής. Εδώ και μήνες έχει πάρει αποστάσεις από την καραμανλική πτέρυγα και έχει ανοιχτά διαφοροποιηθεί από τη στρατηγική που ακολούθησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η επιθυμία διεκδίκησης του γαλάζιου θώκου, διακατέχει πολλά και προβεβλημένα στελέχη. Προς το παρόν πάντως κινούνται στο παρασκήνιο, ανιχνεύοντας προθέσεις.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις της. Σε περίπτωση που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διεκδικήσει τελικά την αρχηγία του κόμματος, θεωρείται δεδομένου ότι θα τον στηρίξει. Στην αντίθετη περίπτωση είναι ιδιαίτερα πιθανό να θέσει υποψηφιότητα, καθώς είναι ένα παλιό στέλεχος, με εμπειρία και δυνατό λόγο και συγκεντρώνει ικανό αριθμό υποστηρικτών που πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει το κόμμα σε ανασύνταξη.

«Παρών» δηλώνουν οι Νίκος Δένδιας και Μανώλης Κεφαλογιάννης, που, ωστόσο, σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επιλέξουν να αποσυρθούν.

Στον αντίποδα ο Μάκης Βορίδης, με πιο σκληρό δεξιό προφίλ. Μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη επέσπευσαν ουσιαστικά τη διαδικασία διαδοχής, ασκώντας δριμεία κριτική στις «μετριοπαθείς» και, συνεπώς, υπεύθυνες για την ήττα της 20ης Σεπτεμβρίου, επιλογές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Την υποψηφιότητά του, αν τελικά κατατεθεί αναμένεται να στηρίξει το σαμαρικό στρατόπεδο. Ήταν άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς που κάλεσε Βορίδη και Γεωργιάδη να ενταχθούν στη ΝΔ και τώρα το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού «βλέπει» στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Μάκη Βορίδη δύο μεγάλες ευκαιρίες. Να στηριχθεί έστω και καθυστερημένα η πολιτική που ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαράς και να «ελεγχθεί» εκ των έσω η καραμανλική πτέρυγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου