Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

103α Ελευθέρια Γιαννιτσών & Χειροθεσία Αναγνώστη από τον Σεβ.Μητροπολίτη κ.Ιωήλ



Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου και του Οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, εορτάσθηκε στα Γιαννιτσά η 103η επέτειος της απελευθερώσεως της πόλεως των Γιαννιτσών και της περίφημης ομώνυμης μάχης.

Το πρωί της Τρίτης τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητροπόλεως) Γιαννιτσών η 
ακολουθία του Όρθρου, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η καθιερωμένη Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν κληρικοί της πόλεως και της περιοχής, ενώ μεταξύ των εκπροσώπων των αρχών και των φορέων παρέστησαν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Ι. Σηφάκης και Γ. Καρασμάνης, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Χρ. Καρυώτης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Πέλλας κ. Θ. Τζουμαϊλής, ο Διοικητής Ασφαλείας Γιαννιτσών κ. Π. Περδικάτσης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών κ.ά.

Κατά την Θ. Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Ανθίμου, ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, αναφερόμενος στην ανθρώπινη ελευθερία και αναπτύσσοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εν Χριστώ ελευθερίας, η οποία και αποτελεί τον στόχο του Χριστιανού. Αυτόν τον στόχο με διαφορετικό τρόπο επέτυχαν, όπως υπογράμμισε, οι εορταζόμενοι άγιοι Αρτέμιος και Γεράσιμος με διαφορετικό τρόπο ο κάθε ένας.

Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης,  Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χειροθέτησε αναγνώστη τον μαθητή Αρσένιο Χαραλαμπίδη. Απευθυνόμενος σε αυτόν τόνισε την σπουδαιότητα της διακονίας του αναγνώστη κατά την τέλεση της θείας λατρείας και το μέγεθος της τιμής που λαμβάνει. Τον συμβούλευσε επίσης να προσέχει την ζωή του, να καλλιεργεί την ταπείνωση και να μελετά την Αγία Γραφή. Τέλος ο Σεβασμιώτατος και ευχήθηκε στον νέο αναγνώστη να υμνεί τα μεγαλεία του θεού με εσωτερική αγαλλίαση μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Κατά την τελετή της Δοξολογίας τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Γ. Κετικίδης, Διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πόλεως και παρέστη στην μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου