Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Κυβερνητικό «ψαλίδι» ως 25% στις βουλευτικές αποζημιώσεις



Στην... υπηρεσία του κυβερνητικού πατρόν που επιχειρεί να επιβάλει, με τις μικρότερες κατά το δυνατόν αντιδράσεις, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των εργαζομένων τίθεται το «ψαλίδι» που έρχεται στις αποδοχές των βουλευτών. Σε νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά, προβλέπεται ότι οι μειώσεις στις αποδοχές του πολιτικού προσωπικού αναμένεται να ξεπεράσουν το 20% (είναι πιθανόν να φτάσουν ακόμα και το 25%).


Ούτε τυχαία ούτε χωρίς προϊστορία ούτε χωρίς στόχευση είναι η νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατ' εντολήν του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Δεν έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο, δηλαδή τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Λειτουργεί και συμβολικά για το πολιτικό σύστημα που εμφανίζεται έτσι να... εναρμονίζεται με το περί δικαίου κοινό αίσθημα που επιζητά να μην υπάρχει επιλεκτική οικονομική επιβάρυνση αλλά οι περικοπές να «ακουμπούν» και τους βουλευτές.

Έτσι, στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των ανεξάρτητων διοικητικών Αρχών. Μάλιστα, στην τελική του μορφή θα περιλαμβάνει πιο αυστηρές διατάξεις από ό,τι προοιωνίζονταν η καλοκαιρινή, προεκλογική, εξαγγελία του Πρωθυπουργού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση, κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, θα το δώσει στη διαβούλευση μετά τον Δεκέμβριο, αφότου δηλαδή θα έχει κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων.

Η σύσκεψη τον Αύγουστο

Όταν τον Αύγουστο είχε γίνει ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του αφορολόγητου και την κατάργηση των φορολογικών εξαιρέσεων για τους βουλευτές, το σήμα που δόθηκε από τον Πρωθυπουργό ήταν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία συνδέεται κυρίως με την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει - εννοώντας βέβαια τη συνεχιζόμενη οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, και κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων.

Ο κ. Βερναρδάκης φαίνεται ότι δίνει ενισχυμένη ώθηση προς τα πάνω στη φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τη φορολογία φυσικών προσώπων. Όπως άφησε να εννοηθεί σε συνάντηση ενημέρωσης που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με δημοσιογράφους στο υπουργείο, από τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης η μείωση στις αποδοχές μπορεί να φτάσει ακόμα και το 25% - σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.

Ήδη κατά τη πρωθυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου τον Αύγουστο, παρόντος του κ. Βερναρδάκη και μεταξύ άλλων του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και νυν αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Μάρδα, είχε δοθεί και το «πράσινο φως» για μείωση 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων. Επίσης συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να ορισθεί ανώτατο όριο στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών ΔΣ των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού.

«Πελατειακά δίκτυα» και ομάδες πίεσης κατά μειώσεων

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προβάλλει ότι το πολιτικό προσωπικό δεν έχει -ή σωστότερα δεν δείχνει ότι έχει- αντιρρήσεις για τη φορολόγηση απολαβών του και την έμμεση μείωση των αποδοχών του.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Βερναρδάκης και το επιτελείο του έχουν εντοπίσει πως ορισμένα στελέχη σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έχουν δημιουργήσει μια «ομάδα πίεσης» για να μην υπάρξουν μειώσεις στις απολαβές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Μάλιστα, υπολογίζουν ότι το προσωπικό αυτό ξεπερνά τις 5.000 άτομα.

Γιατί αντιδρούν; Οι αποδοχές των γενικών και ειδικών γραμματέων αποτελούν και το ανώτατο όριο αποδοχών στο Δημόσιο. Όπως επισημαίνεται από το επιτελείο Βερναρδάκη, υπάρχουν στελέχη σε οργανισμούς, ΝΠΙΔ που διεκδίκησαν και έλαβαν υψηλούς μισθούς, ερμηνεύοντας ως όριο των δικών τους απολαβών το «δεν δύναται» να δοθούν μισθοί μεγαλύτεροι από ό,τι του γενικού γραμματέα που είναι πλαφόν των ανώτατων αμοιβών για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αυτοί αποτελούν «ομάδα πίεσης» για να μην υπάρξουν μειώσεις στο πολιτικό προσωπικό, μια και αυτές εμμέσως θα φτάσουν ως αυτούς. Τα στελέχη αυτά χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως μια «εργατική αριστοκρατία» που αποτελεί τμήμα των… πελατειακών δικτύων τα οποία διαμορφώθηκαν από χρόνια.

Αποσύνδεση μισθών με του ΓΓ

Το υπουργείο προτίθεται να αποσυσχετίσει τις μισθολογικές απολαβές εργαζομένων στους οργανισμούς του Δημοσίου, ΝΠΙΔ με τις απολαβές του γενικού γραμματέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το 2012, οπότε ενεργοποιήθηκαν οι μισθολογικές αλλαγές στο Δημόσιο βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, ο βασικός μισθός του γενικού γραμματέα υπουργείου του 2013 και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε μειωθεί από τις αρχές του 2013 συνολικά στις 4.750 ευρώ (από 5.000 ευρώ) και του ειδικού γραμματέα υπουργείου στις 4.050 (3.000 ευρώ, συν 950 ευρώ για το επίδομα θέσης ευθύνης και 100 ευρώ για έξοδα παράστασης).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της περιόδου εκείνης, από τον Νοέμβριο του 2012 στελέχη σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίο, που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ, καθώς και προσωπικό των λοιπών δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανωνύμων εταιρειών, απαγορεύεται να υπερβαίνουν τις συνολικές αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου (από 1.9.2012 στις 5.000€ και από 1.1.2013 στις 4.750€).

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου