Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

40 μέτρα "φωτιά" για να πάρουμε τη δόση των 2 δις.



Η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης που συνεδρίασε χθες το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, επικύρωσε έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες, επιβεβαίωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.Οπως είπε η πηγή αυτή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, οριστικοποιήθηκε η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών και θα παρουσιαστούν την Δευτέρα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου, καθώς και εκείνες που έπρεπε, βάσει του μνημονίου, θα υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.
Στη δεύτερη δέσμη υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή η εύρεση ισοδύναμου, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων κ.ά.
Στην τηλεδιάσκεψη, που διήρκησε περίπου μία ώρα, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο
«Πρόκειται για μια εντυπωσιακά μεγάλη λίστα, η οποία περιλαμβάνει ό,τι βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Εθνος και πρόσθεσε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματοςθα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση μέσα στον Οκτώβριο, αν και εδώ και πολλά χρόνια έχω πάψει να κάνω προβλέψεις», ανέφερε με νόημα ο ίδιος αξιωματούχος, εξηγώντας ότι πριν ξεκινήσει η διαδικασία του πρώτου ελέγχου θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί από τις ελληνικές αρχές δύο υπέρογκα πακέτα μεταρρυθμίσεων.
Το δεύτερο πακέτο συνδέεται με την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει θα πρέπει να συμφωνηθούν ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στους εκπροσώπους των δανειστών, λογικά πριν το τέλος Οκτωβρίου.
«Δεν υπάρχει κανένα ακλόνητο δόγμα για τα μέτρα που πρέπει να περιέχει το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων και ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος», ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις είναι αλληλένδετες μεταξύ τους και είναι όλες εξίσου σημαντικές.
Ο ίδιος αποκάλυψε, ωστόσο, ότι οι πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού θα έρθουν με την πρώτη αξιολόγηση, αν και κάποιες σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στα δύο πακέτα των προαπαιτουμένων.
To πρώτο Εurogroup μετά τις εκλογές
«Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας», ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα και χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Εκτός από την πρώτη λίστα των προαπαιτουμένων που θα έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, αλλά και τις στρατηγικές επιλογές της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Είναι το πρώτο Eurogroup μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και οι υπουργοί της Ευρωζώνης αναμένουν μια συνέχεια στις κινήσεις του νέου και παλιού Ελληνα υπουργού Οικονομικών», σχολίασε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου