Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ετήσια σύναξη κατηχητών και στελεχών Ι.Μητροπόλεως



Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 στις 5.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια Σύναξη Κατηχητών και Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ενόψει της ενάρξεως των κατηχητικών σχολείων και των άλλων δραστηριοτήτων της Ι. Μητροπόλεως και των ενοριών.


Κατά την εναρκτήρια προσφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ καλωσόρισε κατηχητές και στελέχη, κληρικούς και λαϊκούς, και έδωσε τον λόγο στον κύριο ομιλητή της Συνάξεως, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Ανθίμου, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η προθυμία και η επιμονή του κατηχητή στις ενοριακές συνάξεις και τα κατηχητικά».

Ο ομιλητής κατ᾿ αρχήν επισήμανε τις αντικειμενικές δυσκολίες της εποχής μας στο έργο της μετάδοσης του λόγου του Θεού, αλλά την αναγκαιότητα ο κατηχητής να έχει συναίσθηση της αναξιότητός του. Παράλληλα αυτή η συναίσθηση θα πρέπει να συνδυάζεται και με την επίγνωση ότι αυτή η υψηλή διακονία μπορεί να επιτελείται από τα «μωρά του κόσμου» κατά το θέλημα του Θεού. Αυτά όμως που χρειάζονται οπωσδήποτε σε όσους μεταφέρουν τον λόγο του Θεού είναι ο ζήλος, η προθυμία, η επιμέλεια και η επιμονή. Έτσι προετοιμάζουν και τη δική τους σωτηρία και των άλλων. Ακόμη και όταν υπάρχει έλλειψη ιδιαιτέρων διδακτικών προσόντων, το βίωμα σε συνδυασμό με την μετοχή στην θεία λατρεία διδάσκει άριστα. Οι κατηχητές δεν αρκεί να είναι απλοί μεταφορείς του λόγου του Θεού, αλλά φορείς της θείας χάριτος.

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος εξήρε την σπουδαιότητα της προθυμίας και της επιμονής στο έργο της διδασκαλίας το λόγου του Θεού χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την προσωπική του εμπειρία. Μπορεί ένα μικρό ακροατήριο να αποφέρει πολλούς πνευματικούς καρπούς, σημείωσε, και ένα μεγάλο ακροατήριο λίγους. Όταν αυτός που διακονεί δεν απελπίζεται από τις αντιξοότητες αλλά εργάζεται με επιμονή και ζήλο, καρποφορούν και οι πολλοί και οι λίγοι. Τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Ιεράς Μητροπόλεως σε όλους τους παρόντες και τους απόντες, που βοηθούν το πνευματικό έργο της Εκκλησίας.

--
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου