Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Τι θα γίνει τελικά με τον ΦΠΑ και τα "κόκκινα δάνεια".



Με την αναμενόμενη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και τα αποτελέσματα των stress tests για τα τέσσερα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα, η κυβέρνηση ξεπερνά το πρώτο δύσκολο εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.Η κυβέρνηση, εν αναμονή του Επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί την Τρίτη και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη στην Αθήνα, κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί στην ώρα της.

Έτσι, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η υλοποίηση μιας σειράς δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές.
«Τελειώστε τώρα με τις εκκρεμότητες», διαμηνύει στους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας.
Η κυβέρνηση έχει να ξεκαθαρίσει πολλά «αγκάθια».
Πρώτα απ΄όλα τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν την αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα «κόκκινα δάνεια» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η εξίσωση των οποίων ακόμα δεν έχει επιλυθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Για την εκπαίδευση, οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει κάθε σκέψη επιβολής κλιμακωτού ΦΠΑ, όπως ήταν η αρχική σκέψη της κυβέρνησης, η οποία εξετάζει μια σειρά εναλλακτικών επιλογών, που μπαίνουν και βγαίνουν από το τραπέζι. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης καθιστά υπεύθυνο στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως αυτός ακόμα δεν έχει καταλήξει στην τελική του πρόταση που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.
Το Μαξίμου πάντως δεν επιβεβαιώνει τις διαρροές που έχουν γίνει έως τώρα για την επιβολή 23% στο βόειο κρέας, τα τέλη κυκλοφορίας, τα καπνικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «γίνεται μια σοβαρή επεξεργασία για το μείγμα των ισοδυνάμων, το οποίο θα είναι κοστολογημένο, ώστε να μπορεί να σταθεί στη διαπραγμάτευση».
Για τα «κόκκινα» δάνεια, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι η λύση θα έρθει πιθανότατα σε πολιτικό επίπεδο, ίσως στο προσεχές Eurogroup ή ακόμα και με την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ιδίως αν οι υπόλοιπες εκκρεμότητες διευθετηθούν σε συνεννόηση των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου