Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Κυνική ομολογία Γερμανών."Ναι δώσαμε μίζες σε Έλληνες πολιτικούς"



Μετά την καταδίκη από την ελληνική Δικαιοσύνη των χρηματιζόμενων του Υπουργείου Άμυνας, ο πρώην μάνατζερ της αμυντικής βιομηχανίας Krauss-Maffei παραδέχεται ότι υπήρξε δωροδοκία προς Έλληνες αξιωματούχους για την προμήθεια γερμανικών οβιδοβόλων το 2001. Ο ηλικίας 72 ετών πρώην μάνατζερ της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) λογοδοτεί από το Σάββατο σε δικαστήριο του Μονάχου (του οποίου το όνομα επιμελώς αποκρύπτεται από το ρεπορτάζ της Deutsche Welle), με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της απόπειρας απάτης.
  

Η εισαγγελία εκτιμά ότι για την προμήθεια 24 οβιδοβόλων συνολικής αξίας 188 εκατομμυρίων ευρώ το 2001 είχαν πληρωθεί «μίζες» ύψους 7,9 εκατ. ευρώ, «ενδεχομένως και στον τότε υπουργό Άμυνας στην Ελλάδα». Τα χρήματα εκείνα φερόταν να τα έχει καταβάλει Έλληνας σύμβουλος ή διαμεσολαβητής της KMW, χρεώνοντάς τα ως «έξοδα για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών».

Ωστόσο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από το συνολικό ποσό κατέληξε τελικά στον μη κατονομαζόμενο κατηγορούμενο πρώην μάνατζερ της KMW.

Ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι αυτό συνέβη επειδή ο Έλληνας διαμεσολαβητής τού έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε «καθαρά φιλική βάση» στην προμήθεια.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η ίδια η KMW ουδέποτε κατέβαλε απευθείας «ωφέλιμες πληρωμές» και ότι οι όποιες συναλλαγές με το εξωτερικό γίνονταν μονίμως μέσω τοπικών αντιπροσώπων ή διαμεσολαβητών, ενώ έκανε λόγο για πληρωμές προς τον τότε διευθυντή εξοπλισμών.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, σε συμβόλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ μία προμήθεια ύψους 2 έως 3% ανταποκρινόταν «στα δεδομένα της αγοράς». Όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κατηγορούμενος ανέφερε στο δικαστήριο ότι «ήταν γνωστό ότι στις χώρες της νότιας Ευρώπης δεν θα μπορούσαν να συναφθούν συμβόλαια χωρίς να γίνουν αυτές οι πληρωμές», για να συμπληρώσει ότι ο ίδιος δεν ήθελε καν να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες και δεν υπέβαλε σχετικές ερωτήσεις προς τους τοπικούς συνεργάτες στην Ελλάδα.

«Η στάση η δική μου, η δική μας, ήταν: αφήστε με στην ησυχία μου, δεν είναι δική μας υπόθεση» ανέφερε στο δικαστήριο ο 72χρονος πρώην μάνατζερ της KMW.

Παραγράφεται η δωροδοκία


Ο δικαστής παρατήρησε, πάντως, ότι η αμυντική βιομηχανία KMW φάνηκε να ανεβάζει σημαντικά το ποσό της προμήθειας προς τον Έλληνα αντιπρόσωπο τη στιγμή ακριβώς που επρόκειτο να καταβληθούν οι πληρωμές προς τον κατηγορούμενο Γερμανό μάνατζερ. Καθώς όμως «τέτοια δώρα σπανίζουν», ρώτησε τον κατηγορούμενο μήπως υπάρχει άμεση σχέση με τα χρήματα που έλαβε. Εκείνος, όμως, το αρνείται μετ' επιτάσεως.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο εισαγγελέας, δεν αποδεικνύεται ότι ο τότε επικεφαλής της KMW Μάνφρεντ Μπόντε ή οι μάνατζερ που είχαν επιφορτιστεί με τους ισολογισμούς της εταιρείας στο επίμαχο χρονικό διάστημα γνώριζαν τις «ωφέλιμες πληρωμές». Όπως κι αν έχουν τα πράγματα όμως, η κατηγορία της δωροδοκίας έχει πλέον παραγραφεί. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Αναφερόμενος σε πιθανά κίνητρά του, ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει προφυλακιστεί από τον Ιανουάριο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή ο μισθός του δεν ξεπερνούσε τα 6.000 ευρώ καθαρά -μία αμοιβή «κάτω του μέσου όρου», όπως είπε.

Η έρευνα της εισαγγελίας του Μονάχου συνεχίζεται. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), στους υπόπτους περιλαμβάνονται και πρώην βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, πάντως, ανεστάλη η εισαγγελική έρευνα για φοροδιαφυγή για τον σημερινό επικεφαλής της KMW Φρανκ Χάουν. Όπως ανέφερε ο ανώτατος εισαγγελέας Τόμας Στάινκραους-Κοχ, ο Χάουν δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος, καθώς είχε αναλάβει τα ηνία της εταιρείας το 2006, ενώ οι κατηγορίες αφορούν σε φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών.

Στο στόχαστρο και δύο πρώην βουλευτές για τις ελληνικές μίζες

Όπως έγραφε ο γερμανικός Τύπος τον Νοέμβριο του 2014, «έπειτα από παράκληση της Αθήνας, η εισαγγελία του Μονάχου έκανε έφοδο στα γραφεία της κατασκευάστριας των τανκς Leopard, KMW, με αφορμή τις έρευνες των ελληνικών εισαγγελικών αρχών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».

Στις 22.06/2014 ο γερμανικός Τύπος έγραφε πως στην έρευνα που διεξάγει η εισαγγελία του Μονάχου βρίσκονται και δύο πρώην βουλευτές του SPD, οι οποίοι εισέπραξαν από την KMW περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ, καθώς φέρονται να διαμεσολάβησαν για την πώληση αρμάτων τύπου Leopard στην Ελλάδα.

Οι πρώην βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ντάγκμαρ Λούουκ και Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ, οι οποίοι κατά το διάστημα 2000-05 εισέπραξαν από την εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων Kraus-Maffei Wegmann κρυφές πληρωμές ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο της γερμανικής Δικαιοσύνης.

Οι δύο πρώην βουλευτές εισέπραξαν τα χρήματα μέσω της αστικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών BfS, η οποία δεν εμφανίζεται σε κανένα μητρώο εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Süddeutsche Zeitung» και τρίτων προγραμμάτων της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, WDR και NDR, οι Ντάγκμαρ Λούουκ και Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ θεωρούνται ύποπτοι για συνέργεια σε φοροδιαφυγή και στο πλαίσιο αυτό οι Αρχές έχουν προβεί σε μεγάλης έκτασης έρευνες που αγγίζουν και τους δύο πρώην βουλευτές αλλά και πέντε πρώην στελέχη της KMW.

Η φοροδιαφυγή δεν έχει παραγραφεί

Όπως έγραφε η «Süddeutsche Zeitung», επικαλούμενη το «περιβάλλον» της KMW, η εισαγγελία θεωρεί δεδομένο ότι ένα μέρος των χρημάτων που έλαβαν οι δύο Γερμανοί πρώην βουλευτές «διατέθηκε για τη δωροδοκία πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα».

Η γερμανική εταιρεία πούλησε πριν από περίπου 10 χρόνια στην Ελλάδα οβιδοβόλα τύπου PzH 2000, αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ. Έπειτα από 10 έτη, το αδίκημα της διαφθοράς έχει πιθανότατα παραγραφεί, όχι όμως εκείνο της φοροδιαφυγής, εκτιμά η εισαγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λούουκ ήταν επί χρόνια πρόεδρος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Bundestag και διατηρούσε άριστες σχέσεις με το αδελφό κόμμα ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

Ο Στάινερ ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου. Μετά την αποχώρησή τους από την πολιτική οι δύο βουλευτές συνέστησαν συμβουλευτική εταιρεία, η οποία υπέγραψε προσοδοφόρα συμβόλαια συνεργασίας με την Kraus-Maffei Wegmann. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε για τους δύο σοσιαλδημοκράτες προμήθεια ύψους 3% σε περίπτωση επιτυχούς προώθησης των εν λόγω οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα.

Από το περιβάλλον της KMW διαρρέει ότι οι διωκτικές Αρχές είναι πεπεισμένες πως τα χρήματα που καταβλήθηκαν στους δύο πρώην βουλευτές κακώς καταγράφηκαν στις δαπάνες της εταιρείας.

Και αυτό επειδή το ποσό συνδέεται με δωροδοκίες, οι οποίες δεν θεωρούνται ως δαπάνες που εκπίπτουν. Κατά συνέπεια, οι τότε μάνατζερ της ΚΜW που εμπλέκονται στην υπόθεση διέπραξαν φοροδιαφυγή ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Οι Λούουκ και Στάινερ συνέργησαν σε αυτό.

Πληροφορίες από DPA \ Süddeutsche Zeitung \ Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου