Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Πεσμένη διάθεση; Οι τροφές που σε τονώσουν



Αν νιώθετε ατονία και να σας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σας, χωρίς να συντρέχουν λόγοι υγείας όπως υποθυρεοειδισμός ή αναιμία, είναι πιθανό να ευθύνεται η κακή διατροφή. Εκτός από την αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών, είναι απαραίτητο να δώσετε βάση στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση, της τάξης του 2-3%, μπορεί να μειώσει τη σωματική και την πνευματική σας απόδοση. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρών, εκ των οποίων το 20% το προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα και το υπόλοιπο
80% (6-7 ποτήρια) από το νερό, τους χυμούς φρούτων και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Τροφές για τόνωση

Σοκολάτα
Χάρη στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη, διεγείρει τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, ενώ μετά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται ενδορφίνες, τα φυσικά οπιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Αυγά
Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στα βραζιλιάνικα φιστίκια, τον τόνο, τα αυγά και τα πουλερικά και παίζει σημαντικό ρόλο στην έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς, οι οποίες «κυβερνούν» τη διάθεσή μας. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι γυναίκες των οποίων η διατροφή δεν το περιλαμβάνει είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Λιναρόσπορος
Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι έχουν αντικαταθλιπτική δράση. Τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, τα καρύδια και κάποια εμπλουτισμένα προϊόντα είναι καλές πηγές τους. Ειδικότερα, ο λιναρόσπορος σας εφοδιάζει με α-λινολενικό οξύ, το οποίο ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να συνθέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου