Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Παγιδευμένη η κυβέρνηση στο κυνήγι για τα «αόρατα» ισοδύναμα



Σε σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες αποδεικνύεται για την κυβέρνηση η ανεύρεση ισοδύναμων προκειμένου να μην περάσουν μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 
Ήδη ανακοίνωσε την κλιμακωτή επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, παραπέμποντας για ισοδύναμα μέτρα στο τέλος της εβδομάδας.
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό του ασφαλιστικού Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε το τέλος των επικουρικών συντάξεων και τη θέσπιση εθνικής ή βασικής, σύνταξης, ίδια για όλους τους πολίτες, ύψους περί τα 390 ευρώ.

Βαρύς ο λογαριασμός για τα ισοδύναμα
Η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια -από 23%- ανοίγει μια «τρύπα» περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή θα πρέπει να καλυφθεί σε κάθε περίπτωση από άλλα μέτρα.
Περί τα 20.000.000 πρέπει να ανευρεθούν, λόγω της κατάργησης του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επανέλθει το εισιτήριο.
Επιπλέον θα πρέπει να βρεθεί άλλο 1,1 δισ. ευρώ λόγω του τρόπου περικοπής των συντάξεων το 2016, αλλά και της μη επιβολής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία.

Αντιμέτωπη με τη μνηνονιακή πραγματικότητα η κυβέρνηση
Μετά την ψήφιση του πρώτου εφαρμοστικού νόμου που αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση «μπήκε» απότομα στην …μνημονιακή πραγματικότητα αναζητώντας ισοδύναμα μέτρα με στόχο την αποφυγή επώδυνων επιπτώσεων στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από την εφαρμογή του προγράμματος, τα οποία όμως – όπως έχει δείξει η πενταετής εφαρμογή του Μνημονίου- δεν «υπάρχουν» ή είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να συμφωνηθούν με τους εταίρους που επιμένουν στην εφαρμογή του Προγράμματος. 
Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι προτάσεις των ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή εφαρμογής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, την μείωση των επιπτώσεων από την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών, αλλά και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, έχουν καταγραφεί και θα συζητηθούν με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των δανειστών που φτάνουν αύριο στην Αθήνα, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν τις τεράστιες δυσκολίες στον εντοπισμό εναλλακτικών μέτρων αφού η μείωση των οικονομικών επιπτώσεων σε ένα τομέα επιβαρύνει κάποια άλλη οικονομική δραστηριότητα με αμφίβολα αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί σε ένα κυνήγι μαγισσών για ισοδύναμα- όπως σημειώνουν στο παρασκήνιο κυβερνητικά στελέχη- τα οποία δεν …υπάρχουν καθώς αμφισβητείται τόσο η εισπραξιμότητα πχ του συγκριμένου μέτρου για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. από το οποίο η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει 300 εκ. ευρώ υπερεκτιμώντας την απόδοσή του, ενώ από την άλλη πλευρά οι δανειστές ήταν εξ αρχής αντίθετοι με την συγκεκριμένη πρόταση.
Τα ισοδύναμα για ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ασφαλιστικό και αγρότες
Έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ τονίζει ότι το τελικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας δεν θα υπερβεί τα 34,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 11,5% του δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης.
Η απόφαση επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν μια πολιτική επιλογή που «μαρτυρά κάκιστο σχεδιασμό και προχειρότητα», τονίζει η ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, καθώς η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης παρείχε στοιχεία που αναφέρονταν στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της τρέχουσας περιόδου (2015-2016), την ώρα που το υπουργείο Παιδείας παρείχε στοιχεία που αφορούσαν το πλήθος μαθητών και εκπαιδευτικών ανά εκπαιδευτήριο, της περιόδου 2011-2012.
Αντίστοιχα στο υπουργείο Εργασίας ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος είναι έτοιμος να προτείνει στους εταίρους – σύμφωνα με πληροφορίες- να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό σύστημα ρήτρα ανάπτυξης που θα προβλέπει αυξήσεις στην βασική σύνταξη εάν η χώρα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ως αντίρροπο μέτρο στην επιβολή νέων περικοπών στις συντάξεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμφωνηθεί με τους εταίρους οι οποίοι θα επιμείνουν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Όσον αφορά το "καυτό" θέμα της φορολογίας των αγροτών, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως την αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη (τουλάχιστον το 51% του συνολικού εισοδήματος από αγροτικές εργασίες), αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, εκπτώσεις λόγω δαπανών (π.χ. οικογενειακή αμοιβή, απόσβεση μηχανημάτων) και ειδικά φορολογικά κίνητρα για την πρώτη τριετία των νέων αγροτών. 
Ψάχνουν αγωνιωδώς μέχρι την τελευταία στιγμή
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου για σήμερα και αντικαταστάθηκε από την κοινή συνεδρίαση των κυβερνητικών συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθεί η λήψη αποφάσεων καθώς αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα μέχρι την τελευταία στιγμή.
Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι τελικώς θα καταρρεύσει η πολιτική των ισοδύναμων μέτρων και λόγω έλλειψης χρόνου θα ζητηθεί από τους δανειστές η εφαρμογή του προγράμματος όπως έχει συμφωνηθεί…μέχρι κεραίας, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου